В няколко държави третият локдаун бе сред най-строгите досега –

...
В няколко държави третият локдаун бе сред най-строгите досега –
Коментари Харесай

Най-после: Европа постепенно отпуска ковид мерките

В няколко страни третият локдаун бе измежду най-строгите до момента – затворено беше почти всичко, а в Германия даже ходенето до хранителен магазин се случва с авансово записан час за избран от държавното управление интервал от време. Тази седмица в Берлин гражданите би трябвало да показват негативен тест за ковид, с цел да могат да влязат в множеството магазини. Пролетта обаче пристигна с последователно разпределяне на ограниченията в голяма част от остарелия континент.

В Англия заведенията за хранене, пъбовете и магазините най-сетне ще отворят още веднъж през идната седмица. Това съобщи министър председателят Борис Джонсън, само че възбраната за интернационалните пътувания може към момента да остане. Както към този момент писахме, сега английските поданици могат да на напущат страната единствено с уважителна причина, да вземем за пример за работа, учене, лекуване, посещаване на родственик или другар, който умира, подписване на брак или наличие на сватбата на непосредствен родственик, пренасяне или продажба на недвижими парцели, полагане на доброволчески труд.

" Не можем да бъдем самодоволни – можем да забележим вълните на Covid-19, които засягат други страни, и видяхме по какъв начин протича тази история ", разяснява Джонсън на конференция в Лондон в понеделник. Правителството, представено от „ Асошиейтед прес “, разгласи още, че всички пълнолетни жители и деца в Англия ще могат да си вършат рутинни проби за ковид два пъти седмично като мярка против разпространяването на болестта.  От петък ще бъдат налични безвъзмездни антигенни проби по пощата, от аптеките и на работните места.

Обединеното кралство позволи и по-големи събирания, както и отборните спортни занимания навън. Освен това групи до шест души или до две семейства също могат да се събират, само че на открито. Групи от родители с деца могат да се събират навън с присъединяване на до 15 родители. Отново отварят и откритите басейни и стадиони.  

Примера последва и Дания , където за първи път от няколко месеци отвориха фризьорските салони, школите за шофьорски курсове, козметичните и слънчевите центрове, както и тези за татуировки. Клиентите обаче ще могат да ги посещават единствено в случай че имат тъй наречените „ зелен паспорт “ и могат показват негативен резултат от тест за ковид, изработен не повече от 72 часа преди този момент, в случай че са имунизирани или преболедували Covid-19.

Увеличиха се и присъствените занятия в учебните заведения – до момента на учебно заведение ходеха единствено децата от 1 до 4 клас, само че към този момент и и учениците от пети клас нагоре ще го посещават всяка втора седмица. Тази мярка остава в действие за няколко района, където броят на инфектираните е огромен. Отпускането на ограниченията е част от дълготрайния проект на Дания да ги отстранява последователно, а някой ден – и напълно. Това обаче ще се случи, когато по-голям % от популацията е имунизирано.

Кои други страни отпуснаха ограниченията си? Вижте на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР