В някои щати на САЩ започнаха да се затварят клиники,

...
В някои щати на САЩ започнаха да се затварят клиники,
Коментари Харесай

Клиники за аборти в САЩ хлопват врати

В някои щати на Съединени американски щати започнаха да се затварят клиники, откакто в петък Върховният съд анулира конституционното право на американските дами на аборт.

Очаква се към половината от щатите да вкарат нови ограничавания или забрани, откакто съдът анулира 50-годишното решение по делото " Роу против Уейд ". От тях 13 са забранили абортите неотложно, заключи Би Би Си.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дефинира решението като " трагична неточност ".

В клиниката за аборти в Литъл Рок, Арканзас - щат, допускащ незабавна възбрана - вратите на зоната за пациенти се затвориха незабавно откакто мнението на съда беше оповестено онлайн. Персоналът се обаждаше, с цел да заяви на дамите, че визитите им са анулирани.

" Без значение какъв брой интензивно се приготвяме за неприятните вести, когато те най-сетне ударят, те удрят мощно. Да се обадиш на тези пациенти и да им кажеш, че решението " Роу против Уейд " е анулирано, е сърцераздирателно ", споделя здравната сестра Ашли Хънт пред Би Би Си.

Милиони дами в Съединените щати изгубиха правото законно да вършат аборт. Това стана факт след основно решение на Върховния съд на Съединени американски щати. Магистратите анулираха решение отпреди 50 години, което легализираше спирането на бременността в народен мащаб, написа Би Би Си.

Казусът поражда през 1973 година, когато се гледа дело, известно като Роу против Уейд. Тогава Върховният съд на Съединени американски щати взема решение, че конституцията дава право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си. През 1992 се води сходно дело, познато като Кейси, при което Върховният съд удостоверява решението си от 1973 година

Върховният съд на Съединени американски щати се състои от 9 съдии, от които шестима са определени от консервативната Републиканска партия. Последните трима назначени са определени от някогашния президент Доналд Тръмп по време на единствения му мандат.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР