В някои региони като Родопите домакинствата, които оставаха без ток

...
В някои региони като Родопите домакинствата, които оставаха без ток
Коментари Харесай

Екоминистърът Юлиян Попов: Винаги, когато има голям сняг, той не може да бъде изчистен веднага

„ В някои райони като Родопите семействата, които оставаха без ток в миналото, бяха доста, в този момент са доста малко. Промяната на електроразпределителната мрежа, ремонтите, водят до понижаване на тези случаи. Винаги, когато има огромен сняг, той не може да бъде изчистен незабавно “. Това разяснява в предаването „ Защо, господин министър “ по bTV министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

" Според мен страната беше добре готова, а обстановката беше рискова. Комбинацията беше от няколко фактора – доста тежък и влажен сняг, който се изсипа доста бързо, имаше невиждан мощен вятър в ниските елементи на страната, което докара до огромни преспи. Такива рискови комбинации ще следим евентуално все по-често “, изясни още той.

„ Подготвяме се стратегически, въпросът е дали се готвим и на практика. Във Франция, когато се строи път, се прави със сюжет за повдигане на световната температура с 4 градуса. Вдигането на световната температура с 4 градуса не значи, че ще бъде с 4 градуса по-топло, а значи, че ще има доста повече рискови феномени – доста повече горещи дни и доста по-големи наводнения “, изясни министър Попов.

Той призна, че не сме готови за тези рискови феномени.

„ Нашата инфраструктура не е съответна на българския климат подобен, какъвто е. Още по-малко е съответна на климата, какъвто чакаме да стане. Приготвяме се, имаме няколко тактики, които се осъществят – за ръководство на речните басейни, за предварителна защита от наводнения, за климатична акомодация. Това са национални тактики, които постепенно се осъществят. Тези неща се развиват, само че съгласно мен би трябвало да ги ускорим “, уточни министър Попов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР