В новия общ устройствен план на Пловдив ще отпадне изцяло

...
В новия общ устройствен план на Пловдив ще отпадне изцяло
Коментари Харесай

Променят три индустриални зони в Пловдив, ще могат да се строят жилища в тях

В новия общ организационен проект на Пловдив ще отпадне напълно един от градоустройствените индикатори, който бе заложен в началото. В редица елементи на града, включително към и в самите казарми на Гладно поле бе заложено да се заложат индикатори Соо, което е общественообслужваща зона. Тя позволяваше до 80% застрояване, като на тези места можеха да се вършат бизнес здания, складови бази и други действия от този вид в промишлеността.

При преработката на новия Общ устройствен план от Община Пловдив са заложили напълно да отпаднат зоните, обозначени със Соо. Вместо тях ще бъдат поставени смесено-функционални зони, които разрешават жилищно и офис гради, съобщи основният проектант Димитър Ахрянов.

На последната сесия Община Пловдив изиска глоба от Общинския съвет, с която да се даде зелена светлина за смяна на ПУП-а в зоната към Ботаническата градина. В това число и теренът от 32 дка, който бе апортиран в „ Пловдив тур инвест”. Впечатление правеше, че вместо Соо, в новите визуализации бяха поставени параметри СМФ2.

Това значи, че след смяната на ПУП-а, предприемачът Георги Гергов, ще може да направи жилищен комплекс с бизнес парк на терена. Новите градоустройствени индикатори на терена ще разрешат 50% застрояване при Кинт 4, оптималната височина от 25 метра, а озеленяване 40%. С други думи на 32 декара, ще може да се разгърне до 120 00 РЗП.

По същият метод ще отпаднат Соо на няколко имота в Тракия, включително и на 150-те декара в Тракия, където сега се изражда жилищен комплекс. Друг терен, върху който ще се отрази смяната е на кръстовището на „ Дунав” с „ Голямоконарско шосе”, където бе бензиностанция ОМВ и складови предприятия.

Цялата индустриална зона „ Изток”, също в един миг може да се трансформира в жилищни комплекси, като включително влизат и парцелите към ул. „ Арчарица” и „ Орловец”. ПУП-а на някогашната фабрика Кока кола също бе изменен, като тя към този момент е за жилищно строителство.



Безспорно най-вече това ще се отрази върху бъдещето на квартал Гладно поле и големите терени на военните.

В първичния Общ устройствен план там трябваше да се осъществя вторичния градски център на Пловдив с Hi-Tech парк, офис и административни здания. Жилища бяха разрешени единствено от страната на ул. „ Лев Толстой” и „ Радко Димитриев”.

Община Пловдив обаче е създала собствен проект за бъдещето на квартала и всички военни поделения. Идеята е там да се направи парк, няколко терена за детски градини и учебно заведение, а останалите част от казармите да станат СМФ2. Това важи и за казармите с лице към бул. „ Освобождение”. В преходното постоянно държавно управление се взе решение един от тези терени да се пусне на търг против обезщетение. С рухването на кабинета обаче не се взеха никакви следващи стъпки за въпросния терен.

Със сигурност новото държавно управление ще има основна роля каква да бъде ориста на терените към Гладно поле. С изменени статути към СМФ2 в новия Общ устройствен план те сигурно ще бъдат много атрактивни за вложители.



В новия общ организационен проект развиването на индустриалните зони ще бъде белязано със СОП. Това ще са смесени обществено-обслужващи и индустриално складови действия, които ще разрешават до 80% застрояване.

Съвсем скоро се чака и финалната версия на Общ устройствен план, който ще влезе за гласоподаване в Общинския съвет. В момента проектантите от „ Булплан” вършат корекциите по картата, която ще бъде показана пред градските управляващи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР