В нестихващата криза в страната, ако изборите бяха днес, ГЕРБ

...
В нестихващата криза в страната, ако изборите бяха днес, ГЕРБ
Коментари Харесай

Галъп: ГЕРБ и БСП с приблизително еднаква подкрепа

В нестихващата рецесия в страната, в случай че изборите бяха през днешния ден, ГЕРБ и Българска социалистическа партия биха имали почти идентична поддръжка, същото се отнася и за водачите на двете партии. Това сочат данните от националното проучване, извършено от 3 до 11 септември измежду 807 пълнолетни българи от "Галъп интернешънъл ".

От юли до септември партията на Бойко Борисов е изгубила към 7% от евентуалните си гласоподаватели и в този момент може да разчита на 13.2% от гласовете. Българска социалистическа партия губят 5.3 на 100 от готовите да ги поддържат за този интервал и в този момент биха получили 13.5% от бюлетините. Подкрепата за премиера е под 20%, колкото е и за Корнелия Нинова.

Слави Трифонов има 30% доверие, а интелектуалците от „ Отровното трио “ към момента имат относително ниска известност, която варира в диапазона сред 11 и 16%.

Голяма част от „ Не поддържам никого “ в самия избирателен ден обаче най-вероятно ще се трансформира в отвод от гласоподаване. Движение за права и свободи обичайно се активизира в месеци преди избори -7,6%, а "Обединени патриоти " -2,7% отчасти са преодолели шока от пика на митингите преди месец и половина и остават на ръба за влизане в последващо Народно заседание. "Демократична България " - 5,2% и групировката на Мая Манолова -2,2% остават на високите равнища, реализирани в пика преди месец. Влизането на мрежата на Манолова ще зависи от работата до изборите, до момента в който Демократична България наподобява сигурен участник в Народно събрание.

Така изгледи да бъдат в последващо Народно заседание още веднъж имат 7 обединения, като пет от тях на този стадий са сигурни. Разбира се, данните не могат да бъдат прогноза за избирателен резултат, а и са показани измежду всички, имащи право на глас, а освен измежду гласуващите (както биха били показани в същинска предизборна кампания).

„ Воля “ с 1,8% поддръжка е покрай главния пакет. С чувствителни резултати, въпреки и под 1%, са и обединения като „ Движение 21 “, „ Атака “, „ Възраждане “ и други Анонсът за влизането на някои дребни обединения при Манолова може да се окаже значим фактор за „ Изправи се.БГ “. Ще би трябвало да мине още време обаче преди публичното мнение да стартира да свързва Мая Манолова, да вземем за пример, с Татяна Дончева и други С десети от % се употребяват планове като тази на Цветан Цветанов, само че там е допустимо да има така наречен „ прикрит избор “.

Две трети от българите поддържат митингите. Оставката на държавното управление и бързи избори желаят 59% от сънародниците ни. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората – 36% поддържат, а 43% не поддържат.

Мнозинство от 57% не поддържа блокадите, до момента в който 34% ги поддържат.

Контрапротестите намират поддръжка измежду 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги поддържат.

Според данните президентската институция ненапълно възвръща равнищата си на доверие от предишни интервали, откакто изглеждаше застрашена преди месец, и в този момент е с доверие от 52%. Толкова е и персоналното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР