В нестабилния свят на стоковите пазари съветите на психолозите за

...
В нестабилния свят на стоковите пазари съветите на психолозите за
Коментари Харесай

Пазарът на петрол още не се е сринал, въпреки нарастващите проблеми – ето защо

В нестабилния свят на стоковите пазари препоръките на психолозите за отбягване на катастрофизирането са изключително настоящи.

Склонността да се фокусираме върху крайни резултати, като в същото време подценяваме цялостната оценка на всички евентуални сюжети, може да бъде пагубна за точното прогнозиране и взимане на решения.

Анализаторите и вложителите постоянно се поддават на очарованието на сензационните разкази, като се насочват към мощно въздействащи, нискочестотни опасности, с цел да изготвят привличащи вниманието прогнози .

Въпреки това ежедневните оперативни опасности, като тежки метеорологични условия, повреди на оборудването и човешки неточности, изискват също толкоз внимание. Този уравновесен метод обезпечава по-реалистична оценка на евентуалните провокации.

Прилагайки този принцип към петролния пазар, неотдавнашното геополитическо напрежение в Близкия изток не провокира предстоящото пагубно повишаване на цените на петрола. Въпреки ескалиращите спорове, в които вземат участие голям брой участници, в това число Израел, Хамас, Хизбула и Съединените щати, цените на петрола означиха спад. Анализаторите отдават това на по-широкото разглеждане на цялото систематизиране на риска, а освен на крайните сюжети.

Макар че хипотетичните сюжети, свързани с Ормузкия пролив и евентуалните военни борби, от дълго време будят безпокойствие, пазарните участници наподобява дават приоритет на по-вероятните, рутинни опасности. Премерената реакция отразява убеждението, че рискът от съществено спиране на доставките на петрол и газ остава относително невисок.

Няколко фактора работят като амортисьори пред лицето на евентуални краткосрочни разстройства.

Достатъчните търговски ресурси, забележителният свободен индустриален потенциал на основни играчи като Саудитска Арабия и нейните съдружници от ОПЕК⁺, както и предстоящият растеж на добива на недопечен нефт от разнообразни източници способстват за устойчивостта на пазара. Прогнозите за международното ползване съответстват с историческите междинни стойности, което обезпечава спомагателна убеденост.

В умозаключение, отводът на петролния пазар от злополука се дължи на прагматична оценка на целия набор от опасности. Макар да признават опцията за геополитическа ескалация, пазарните участници понастоящем са по-настроени да се оправят с рутинните опасности и да употребяват съществуващите буфери. Ако вероятността от ескалация не се усили доста, актуалните цени на петрола евентуално ще се задържат постоянни.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР