В неотдавнашно интервю за Politico френският президент Еманюел Макрон предложи

...
В неотдавнашно интервю за Politico френският президент Еманюел Макрон предложи
Коментари Харесай

Еманюел Макрон предупреждава Европа за зависимостта към щатския долар

В неотдавнашно изявление за Politico френският президент Еманюел Макрон предложи Европа да работи в посока понижаване на зависимостта си от щатския $.

Той счита, че европейските водачи би трябвало да разхлабят връзките си със Съединени американски щати и да се съсредоточат върху запазването на неутралитет при положение на евентуален спор сред Китай и Съединени американски щати за Тайван.

Президентът Макрон насочи тези мнения след неотдавнашното си пътешестване до Китай, където организира високопоставена среща с китайския президент Си Дзинпин.

Той акцентира нуждата Европа да понижи зависимостта си от на щатския $ в изискванията на ескалиращо напрежение сред Съединени американски щати и Китай.

Макрон предизвести, че в случай че се стигне до спор, Европа няма да има време или запаси да поддържа стратегическата си самостоятелност и ще стане подчинена на една от свръхсилите.

В продължение на доста години щатският $ господства в международната търговия и в интернационалната парична система. В последно време, обаче, напъните са ориентирани към преустановяване на зависимостта на света от $.


 


Съобщава се, че страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – възнамеряват да вкарат различна валута, която да заобиколи щатския $. Тази нова валута може да бъде обвързвана с благородни метали или други твърди активи.

Други страни, като Саудитска Арабия, Аржентина, Иран, Индонезия, Турция и Египет, също показаха интерес да се причислят към алианса БРИКС.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР