В неотдавнашен доклад на Федералната авиационна администрация се твърди, че

...
В неотдавнашен доклад на Федералната авиационна администрация се твърди, че
Коментари Харесай

Падащите сателити скоро ще започнат да убиват хора

В скорошен отчет на Федералната авиационна администрация се твърди, че през идващото десетилетие може да се наложи да се тормозим от падащи спътници. Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати е показала отчет пред Конгреса, в който се твърди, че до 2035 година над 28 000 фрагмента от спътниците Starlink на SpaceX могат да оцелеят при наново нахлуване в атмосферата и да съставляват заплаха за хората и самолетите, написа „ Futurism “. Това изказване би било в директно несъгласие със личното изказване на SpaceX, че нейните спътници Starlink са изцяло разградими и че в края на виталния си цикъл изгарят изцяло в атмосферата.


Разбира се, SpaceX не одобри умерено изказванието за падащите спътници, защото бързо отговори на писмото на Федералната авиационна администрация, в което се споделя, че анализът е " надълбоко неправилен ".

SpaceX твърди, че анализът, който е бил поръчан от нестопанската организация Aerospace Corporation, се основава на десетилетно изследване на НАСА, което се е фокусирало върху спътници, които са били направени от разнообразни материали. Освен това SpaceX твърди, че спътниците в изследването не са били проектирани да бъдат демонтируеми и да изгорят в атмосферата, както са спътниците Starlink.

В отчета на FAA се стига до заключението, че вероятността откъс от спътник да удари и убие пешеходец ще се усилва с 61% всяка година, в случай че се окаже, че спътниците Starlink не са унищожими. Освен това шансът откъс да удари аероплан ще бъде 0,07%, което е по-малко, само че въпреки всичко е ужасно.

Засега наподобява, че SpaceX е овладяла казуса с падащите спътници, защото планът Starlink по всичко проличава, че се извършва добре. От 2020 година насам компанията е снимала 325 от своите спътници и съгласно известията не са открити парчета от нито един от тях, което наподобява поддържа изказванието на компанията, че спътниците Starlink са изцяло разглобяеми. Да се надяваме, че тази наклонност ще продължи, защото компанията към този момент е изстреляла над 5000 спътника с проекти за още доста. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР