В неделя в София, в условия на полусекретност, се е

...
В неделя в София, в условия на полусекретност, се е
Коментари Харесай

Новата софийска крепост на фюрера

В неделя в София, в условия на полусекретност, се е провела среща на представители на крайнодесни организации - всъщност на фашистки партии от пет европейски страни. Домакин е бил Българският народен съюз - организация, за която се знае, че от години облепя публични здания със признака на прабългарския жанр Дуло. Уважаемият предишен водач на организацията се представяше пред обществеността с историческия псевдоним " Расате ". Участвали са неонацистки организации от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия - организации като " Десните " от Германия, отцепници от по-старата нацистка партия NPD, " Легия - Унгария ", " Щурмоваци " от Полша и други Няколко десетки души. Мястото на срещата - дребна зала, някъде към столичния бул. " Сливница ". Събраните партии са по-скоро маргинални като въздействие, с изключение на друго и тъй като част от тях в страните си съществуват на ръба на закона.

Подобни неофашистки срещи се организират регулярно, най-често в дните към 20 април - рождения ден на Адолф Хитлер. Официална информация за подготвяната среща в българските медии съвсем нямаше. Извън България можеше да се откри повече информация, по предписание в обществените мрежи, какво ще се случи в София. Целта на събралите се е да спасят европейската цивилизация от крах. Основният им съперник са всички, управлявали Европа през последните 70 години. Средството - връщане към фашистките канони.

На срещата е бил обсъждан възможен нов европейски план, който всички организации, събрали се в София, били подготвени да пазят. Фактически на интернационалната среща, свикана от Българския народен съюз (БНС), се взема решение да се учреди паневропейска дяснорадикална организация - " обща европейска организация - шапка на всички, които са се събрали в София ". Тя

щяла да се назовава Съюз " Крепост Европа "

Няколко неизбежни коментара.

Девизът на сбирката е бил " Заедно за Европа на отечествата ". Неофашистите се сплотяват, с цел да пазят " крепостта Европа " под девиза " Нашите народи - нашата Европа ". Европа несъмнено би трябвало да бъде защитавана. Вярно е, че тук, на Стария континент, протичат комплицирани и тревожни процеси. Често са вземани стратегически неправилни решения. Но с какво новият еврофашизъм желае да избавя Европа? Отговорите той търси във " фашистката класика ". В " Моята битка " да вземем за пример. Тези хора просто си ненавиждат епохата. Представата, че Европа е или може да стане " цитадела ", обективно преценено, е повече от несъстоятелна. Формулировката се употребява и от демократични среди - с порицателен звук - " вие желаете Европа да стане цитадела ли "? Не, не желаеме цитадела, само че желаеме пълноценно действие на страната, която има правото да преценя кого и за какво да допусне на своя територия.

Външното министерство реагира на неофашистката среща постфактум. От Министерство на външните работи изпратиха позиция, в която показват " своето мощно отвращение във връзка провелата се конференция. Едновременно от същото министерство успокояват, че " всички способени ведомства са в течение защо става въпрос " (не са рискови?). Допускам, че тъкмо по този начин мислят в Министерство на външните работи. Един тип няма ужасно, няма да допуснем да се повтори биреният пуч...

Управителният съвет на Българския антифашистки съюз да вземем за пример съумя да излезе с декларация против срещата два дни преди провеждането й... Впрочем, нашият Наказателен кодекс инкриминира проповядването на фашистката идеология. Деянието се санкционира с отнемане от независимост до 3 години или санкция до 5000 лева Но обществото се нуждае от доста по-силна гражданска реакция.

Поводът е добър да се кажат няколко думи за днешния, вчерашния и утрешния фашизъм. Фашизмът е ултрарасизъм. Като расизъм той изригва антисемитизъм, само че освен него.

Омразата е пъстра

- включва да вземем за пример антициганизъм и славянофобия. Фашизмът е въобще против всички " унтеременшове... " (т. е. " подхора " ). Кого ще избавят неофашистите - " подхората " или господарите?

Фашизмът е коренно антилява теория. Той ненавижда всичко ляво. Социалисти, социалдемократи, леви либерали, леви католици, синдикалисти и т. н. Целта си той реализира и посредством генерална демонизация на лявото. Фашизмът е непрекъснато промиване на мозъци. Умело отклонение на публичния митинг от същинските аргументи за обществения крах. Десните либерали овладяха изкуството всичко, което е друго от неолиберализма, да бъде характеризирано било като комунизъм, било като фашизъм. Всекидневни са напъните на господстващите глобалисти за " координиране " на неолибералните канони и клишета...

Силите на една антицивилизация могъщо настъпват

Те водят война с фундаментите на модерната цивилизация - със наложителното главно обучение, с всеобщата система за опазване на здравето, с всеобщото обезпечаване против естествени бедствия и т. н. Така че аз съм склонен да водим битка с фюрерското начало в политиката, с култа към икономическото предимство, които не пристигнаха от маргиналните неофашисти. Неолиберализмът продуцира и експлоатира страха. Овладява изкуството да ръководи посредством боязън... Страхът за бъдещето и за работното място от ден на ден обгръща европейските общества. Тихата, пълзяща фашизация печели все нови обществени пространства, само че официално не под кафяви флагове...

Из някогашните социалистически страни от Централна и Източна Европа всеобщите страхове и предубеждения избутват на напред във времето радикални сили. Задълбочаващо се обществено неравноправие се овладява посредством полицейската грубост.

Истината е, че днешният капитализъм се " освободи от оковите на демокрацията ". Изходът за Европа допуска връщане към концепциите на Просвещението и Хуманизма, т. е. обратно, да вземем за пример при Декарт и Кант.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР