В неделя се навърши половин година от терористичните атаки на

...
В неделя се навърши половин година от терористичните атаки на
Коментари Харесай

Шест месеца война на Израел в Газа: близо 100 убити журналисти

В неделя се навърши половин година от терористичните офанзиви на Хамас на 7 октомври, при които бяха убити 1 200 души в Израел и бяха взети стотици заложници. Шест месеца не престават към този момент и военните дейности на израелската войска против групировката, които обаче водят до голям брой цивилни жертви измежду палестинците. Според информация на Организация на обединените нации към 7 април, жертвите измежду палестинците в Газа и на Западния бряг са над 33 хиляди. Убити са и над 95 публицисти и медийни служащи, от които 90 палестинци, двама израелци и трима ливанци, съгласно данни на Комитета за отбрана на публицистите (CPJ) и други. Това значи, че по един публицист е бил погубен всеки втори ден. Според Международния институт за пресата (IPI) това е най-големият брой публицисти, починали за толкоз малко време в конфликтна зона, откогато IPI стартира да води такава статистика през 1950 година

По всяка възможност част от починалите са косвени жертви на спора, само че в някои случаи съществуват подозрения, че израелската войска съзнателно е атакувала публицисти – случаи, които сега се проверяват от организации като Репортери без граници и Human Rights Watch. Подобни дейности, в случай че бъдат потвърдени, се смятат за военно закононарушение в интернационалното право.

През предходната седмица министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху даде поръчка, че ще ограничи активността на телевизионния канал Ал Джазира на територията на страната, откакто бе признат нов закон, даващ право да се стопират непознати медии поради претекстове, свързани с националната сигурност. IPI прикани към този момент Израел да не не разрешава “Ал Джазира ”.

Притеснителен е и фактът, че достъпът на непознати публицисти до Газа е мощно стеснен. От една страна, рисковете за наличие на непознати публицисти във военната зона са големи, от друга, самото влизане в Газа е съвсем невероятно, с изключение на с акредитация като съпътстващ израелските отбранителни сили. Това основава доста съществени ограничавания за всеки кореспондент и хвърля подозрение върху обективното отразяване на събитията. Спирането на електричеството и интернет в Газа, както и случайното задържане и заплашване на локални публицисти там, в допълнение усложняват опцията свидетелства за войната да доближат до външния свят. Не на последно място, самостоятелните медии и публицисти в Израел са сложени под сериозен политически и психичен напън при отразяване на спора, в случай че репортажите им не отразяват формалната държавна линия. В края на предходната година бяха отправени закани за закриването на най-стария вестник в страната, „ Аарец “ и локални бюра на задгранични осведомителни организации.

Като част от интернационалната журналистическа общественост, АЕЖ – България приканва да се постави завършек на офанзивите против публицисти и на всевъзможни закани към медиите, които отразяват спора в Газа. Настояваме за отбрана на всички наши сътрудници от всички страни. Напомняме, че нападенията, ориентирани против цивилни жители – в това число публицисти – нарушават интернационалното право. Призоваваме интернационалната общественост, европейските институции и българското държавно управление да отстояват свободата на печата и да пазят живота и сигурността на представителите на медиите и цивилните жители, като употребяват за това дипломатическите механизми и междуправителствените организации. Правото на Израел да се пази и битката против тероризма не могат да оправдаят военни закононарушения и голям брой цивилни жертви.

Журналистиката играе основна роля в документирането на историята и обслужването на публичния интерес посредством откриване на действителности, които прекомерно постоянно са затъмнени от дезинформация. Медиите могат да разкрият същинската цена на войната и затова е значимо да има светлина върху протичащото се.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР