В неделя на 29 октомври в 04:00 часа ще трябва

...
В неделя на 29 октомври в 04:00 часа ще трябва
Коментари Харесай

Не забравяйте! Тази нощ местим стрелките на часовника

В неделя на 29 октомври в 04:00 часа ще би трябвало за завъртим часовниците с един час и да върнем стрелките на 03:00 часа. Така се връщаме към към астрономическото часово време.

Астрономическото часово време е това, което използваме от последната неделя на октомври до последната неделя на март, т.е. зимното.

Лятното часово време се употребява, с цел да се получи по-добро съвпадане сред светлата част на деня и дейните часове на работещите и учещите.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 година по искане на Франция. В България тази процедура е въведена през 1979 година С разпореждане от 1997 година лятното часово време влиза в действие от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на март.

Идеята за промяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той написа писмо до редактор на вестник “Парижки вестник ” през 1784 година, като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На процедура концепцията е приложена от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април – 1 октомври 1916 година като мярка за икономисване на гориво във военната конюнктура. Англия е втората страна, която първоначално вкарва лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 година Съединени американски щати последва образеца ѝ през 1918 година

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като другите страни да изберат до март дали желаят да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на промяната тутакси обаче към този момент се отсрочи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР