В неделя Международният валутен фонд (МВФ) изтъкна, че икономиките в

...
В неделя Международният валутен фонд (МВФ) изтъкна, че икономиките в
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Икономиката на Близкият изток ще се забави заради политиките за петрола

В неделя Международният валутен фонд (МВФ) посочи, че стопанските системи в Близкия изток не дават отговор на прогнозите за напредък, което се дължи най-много на намаляването на производството на нефт и на спора сред Израел и Газа.

Въпреки това световните стопански вероятности остават устойчиви.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, която приказва на Арабския фискален конгрес в Дубай, призна изненадващата резистентност на международната стопанска система в изискванията на неустановеност. Тя обаче предизвести за евентуалното по-широко влияние върху районните стопански системи, в случай че спорът в Газа продължи.

В неотдавнашния си районен стопански отчет МВФ преразгледа прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт в Близкия изток и Северна Африка до 2.9% през тази година, което е под предходните прогнози, направени през октомври. Факторите, които способстваха за това намаляване, включват краткотрайното понижаване на производството на нефт и продължаващия спор в Газа.

Въпреки че предишния месец МВФ увеличи прогнозата си за световния стопански напредък, базирайки се на подобренията в Съединени американски щати и Китай, Георгиева означи провокациите, пред които са изправени стопанските системи на прилежащите на Израел и палестинските територии страни, като да вземем за пример понижените доходи от туризъм и увеличените разноски за транспорт на товари заради нападенията в Червено море.

Геополитическото напрежение, в това число спорът в Газа и нападенията против търговски кораби от страна на съюзените с Иран хути в Йемен, доведоха до спиране на международните търговски направления. Това накара някои международни превозвачи да пренасочат трафика към по-дълги направления, което се отрази на приходите от Суецкия канал.

Министърът на финансите на Египет Мохамед Мааит загатна, че макар въздействието на пренасочването върху приходите от Суецкия канал, районът е отбелязал добър напредък преди развиването на събитията.

Що се отнася до енергийните дотации в Близкия изток, МВФ възнамерява да разгласява документ, в който се показват евентуални икономии в размер на $336 милиарда посредством последователното им унищожаване. Георгиева акцентира изгодите от премахването на регресивните енергийни дотации, в това число възпирането на замърсяването и увеличението на обществените разноски.

Регионът на Близкия изток и Северна Африка разчита в огромна степен на дотациите за изкопаеми горива, които съгласно МВФ ще съставляват 19% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година МВФ се застъпва за последователно понижаване на енергийните дотации и предлага целева поддръжка като различен метод за стопанските системи в района, в това число за експортьорите на нефт.

Световната среща на върха на държавните управления в Дубай се концентрира върху напредналите технологии, в това число изкуствения разсъдък (AI).

Георгиева посочи, че в международен мащаб 40% от работните места са изложени на въздействието на AI, като акцентира смисъла на инфраструктурата и квалифицираната работна мощ, с цел да се предотврати изоставането.

Регионални стопански системи като ОАЕ и Саудитска Арабия доста са нараснали вложенията си в AI като част от диверсификацията на източниците на приходи.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР