В неделя Казахстан избира своя президент на безпрецедентни предсрочни президентски

...
В неделя Казахстан избира своя президент на безпрецедентни предсрочни президентски
Коментари Харесай

Казахстан за пръв път ще избере президент, който не е Назарбаев

В неделя Казахстан избира своя президент на невиждани предварителни президентски избори - първите в историята на някогашната централноазиатска руска република, в които не взе участие властническият водач Нурсултан Назарбаев, изненадващо за всички подал оставка през март.

Отсъствието на Нурсултан Назарбаев не значи обаче, че наложително ще има необикновен съспенс: съвсем несъмнено е, че посоченият от него за правоприемник и.д. президент Касим-Жомарт Токаев ще завоюва, откакто получи поддръжката на ръководещата партия и на някогашния президент, който остава основна фигура в политическата система.

Основният въпрос е дали Токаев ще успее да реализира същите резултати като своя предходник, определен за пръв път през 1991 година, а по-късно преизбиран четири пъти с над 80 на 100 от гласовете. Тези избори в никакъв случай не са били признавани за свободни и почтени от интернационалните наблюдаващи.

Близо 10 милиона гласоподаватели са призовани да се явят в изборните секции сред 7 и 21 часа локално (4 и 18 ч. българско) време. Опозицията показа шестима незнайни претенденти, макар че трима от тях (без фаворита) участваха в спор, излъчен директно по малкия екран - първи сходен случай в Казахстан. Това е и първият случай на присъединяване на жена в президентски избори. Дания Еспаева съставлява партия, близка до държавното управление.

За разлика от тях Касим-Жомарт Токаев се употребява с неизменимата поддръжка на държавния уред и на доста звезди, с които се е появявал пред обществото.

Правителството също така притиска " всички чиновници от публичния бранш, лекарите, преподавателите " да гласоподават проведено, а

" на деятелите, които пропагандират (за Токаев), се заплаща от държавния бюджет ",

декларира Касимхан Капаров, шеф на Бюрото за стопански проучвания на Казахстан, локален мозъчен концерн. " Не мисля, че тези избори могат да се считат за законни ".

Бивш външен министър и министър председател, ръководител на горната камара на казахстанския парламент от 2007 до 2011 година, а по-късно от 2013 година до отдръпването на Нурсултан Назарбаев, Касим-Жомарт Токаев възхвалява " приемствеността ", намеквайки ясно за трите десетилетия на ръководството на неговия предходник. След като получи най-високия пост, и.д. президентът неведнъж сподели верността си към Нурсултан Назарбаев, който остава отпред на авторитетния Съвет за сигурност и е почетен с купата " Баща на нацията ", гарантираща му пожизнен правосъден имунитет.

Едно от първите решения на Касим-Жомарт Токаев прочее беше да прекръсти град Астана на името на своя предходник. Блестящата казахстанска столица, изникнала от степите благодарение на петролните долари, публично към този момент се назовава " Нур Султан ".

Социални безредици

Касим-Жомарт Токаев ще би трябвало да се оправи с неотслабващо обществено неодобрение, почнало след внезапния спад на цените на петрола, което изложи на показ структурните недостатъци на една стопанска система, която към момента е прекомерно подвластна от изкопаемите горива.

Предизборната акция беше белязана от няколко митинга, които провокираха острата реакция на управляващите. Те ускориха репресиите против медиите и опозицията през седмиците преди гласуването. " Активно бойкотирам изборите ", съобщи пред Агенция Франс Прес Темуджин Дуисенов, 24-годишен жител на град Алмати. Арестуван предходната година, тъй като желал да взе участие в митинг, след което е бил освободен бързо, младежът счита, че оповестените на 9 април предварителни избори не са оставили на опозицията задоволително време, с цел да се провежда. " Никой претендент, който бих желал да поддържа, не би могъл да приготви предизборна акция за два месеца ", изяснява той.

Най-твърдият съперник на Нурсултан Назарбаев, някогашният банкер в заточение Мухтар Аблязов, прикани за митинги в цялата страна в неделя. Няколко от поддръжниците му бяха изпратени в ареста преди гласуването.

Сред останалите претенденти Амирджан Косанов, релативно прочут на казахстанците, е взел участие няколко пъти в избори от 2005 година, само че към момента има подозрения до каква степен са съществени упоритостите му. " Обсъждал съм с него метода на водене на акция, с цел да създадем допустимо най-хубавото за страната ", изяснява пред Агенция Франс Прес Сергей Дуванов, прославен бранител на правата на индивида, непосредствен до опозицията. " Беше склонен, само че в седмицата след регистрирането на кандидатурата му изчезна и се скри в село в северната част на страната ".

В отговор на въпрос на Агенция Франс Прес Амирджан Косанов отхвърля и приканва поддръжниците си да се активизират. " Важно е режимът да види, че би трябвало да разчита на народа ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР