В неделя (6 октомври) словашкият министър-председател Роберт Фицо обеща да

...
В неделя (6 октомври) словашкият министър-председател Роберт Фицо обеща да
Коментари Харесай

Фицо със скандално изявление за членството на Украйна в НАТО

В неделя (6 октомври) словашкият министър-председател Роберт Фицо даде обещание да блокира присъединението на Украйна към НАТО, до момента в който е отпред на държавното управление на страната, предава европейската редакция на Politico.

Ръководството на НАТО желае Украйна да се причисли към военния алианс след края на войната с Русия, с цел да възпре по-нататъшна експанзия от страна на Москва, само че декларацията на Фицо акцентира политическите компликации, които евентуално ще зародят при преследването на тази цел.

" Докато съм отпред на словашкото държавно управление, ще отправям депутатите, които са под мой надзор като ръководител на [управляващата партия " Смер " ], в никакъв случай да не се съгласяват Украйна да се причисли към НАТО “, съобщи той в седмичното предаване " O päť minut dvanásť " (5 минути до 12), съобщи.

Коментарите на Фицо внезапно контрастират с позицията на новия общоприет секретар на НАТО Марк Рюте, който в четвъртък съобщи, че " Украйна е по-близо до НАТО от всеки път и ще продължи да върви по този път, до момента в който не станете член на нашия алианс ".

Съгласно учредителния контракт на НАТО от 1949 година, решенията за разширение се вземат " с единогласие ", което значи, че опълчването на Фицо на присъединението на Украйна към алианса може в действителност да блокира участието ѝ най-малко до края на сегашния мандат на словашкия водач през 2027 година Други другарски настроени към Русия членове на НАТО също биха могли да се опитат да осуетят устрема на Украйна за участие.

Подобна обстановка се разигра след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година Тогава Швеция и Финландия подадоха молби за присъединение към НАТО, само че бяха блокирани от Турция и Унгария в продължение на година и 10 месеца. Докато Турция се опълчи на активността на кюрдските деятели в Швеция и на рестриктивните мерки върху износа на западни оръжия за Анкара, аргументите за съпротивата на Унгария в никакъв случай не бяха категорично посочени. Стокхолм и Хелзинки най-сетне бяха признати на 4 април тази година.

След като завоюва преизбирането си предходната есен, Фицо промени политиката на предходния кабинет за даване на материална поддръжка на Украйна във войната ѝ с нахлуващите съветски войски и вместо това даде обещание, че държавното управление му няма да изпрати повече военна помощ като в същото време се сближи с Москва дружно с властническия министър председател на прилежаща Унгария Виктор Орбан.

Миналия четвъртък Фицо даде обещание да " направи всичко допустимо за възобновяване на икономическите и общоприетите връзки с Русия ".

След изявлението си в неделя Фицо удвои това заричане, като предложи да посети Москва през май идната година за 80-годишнината от края на Втората международна война, " стига да ме поканят ".

В речта си на церемонията по случай идването на войските от някогашния Съветски съюз на 6 октомври 1944 година в прохода Дукла, покрай границата на Словакия с Полша, Фицо акцентира, че съветските жертви са помогнали за освобождението на Словакия от нацисткото ръководство.

" Свободата пристигна от Изтока ", съобщи той, " и безусловно нищо не може да промени тази истина ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР