В най-тежките за държавата ни години този изключителен човек направи

...
В най-тежките за държавата ни години този изключителен човек направи
Коментари Харесай

Семир Абумелих доказа как с хъс и енергия се постигат мечти, въпреки трудностите

В най-тежките за страната ни години този извънреден човек направи " немислима " инвестиция и голяма стъпка напред в бъдещето - Националната онкологична болница от през днешния ден е реалност

Има хора, за които компликациите не са спънка, а причина и основно предизвикателство за реализиране на задачата. Има хора, които виждат в бъдещето и могат с акуратност до лев да изчислят какво и какъв брой ще е нужно след десетилетия блуждаене за средностатистическия представител на бизнеса. Такъв човек е притежателят и съосновател на УМБАЛ „ Дева Мария “ Семир Абумелих. Той сподели, че за сбъдването на фантазиите е належащо единствено едно – да вървиш в вярната посока с хъс и сила, с доста отдаденост и труд. Със сигурност рокойният му татко доктор Хусеин Абумелих, който поставя основите на първата частна поликлиника в Бургас " Св.София " в края на предишния век, а десетина години по-късно влага дружно със сина си в болничното заведение в кв.Ветрен, през вчерашния ден беше горделив от постигнатото, в което присъединяване взимат и внуците му.

В най-тежките освен за страната и в международен мащаб години Семир Абумелих  направи изключителна инвестиция – построи високотехнологична онкоболница, в която да се лекуват освен бургазлии, освен българи, само че и пациенти от чужбина. Тя към този момент е реалност, а за откриването й бе определен Денят на Вяра, Надежда, Любов и майка им София – 17 септември. 

Събитието бе историческо, а в очите на Семир Абумелих се виждаше освен удовлетворението от постигнатата цел, а и от това, че го почетоха стотици посетители, съпричастни с неговата идея, а точно опазването на здравето у нас да доближи доста по-високи равнища.  

Официални посетители на събитието бяха ръководителят на Комисията по опазване на здравето в 49 Народно заседание и някогашен министър на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, кметът на Бургас Димитър Николов, регионалният шеф Пламен Янев, кметът на Поморие и регионален ръководител на Политическа партия ГЕРБ-Бургас Иван Алексиев, депутатите от ГЕРБ Жечо Станков, Любен Дилов, Андрей Рунчев, Галя Желязкова, от Политическа партия - Константин Бачийски и Димитър Найденов, ректорът на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ и шеф на Комплексния онкологичен център проф. Христо Бозов, притежателят на Медицински център „ Д-р Стайков “ доктор Йордан Стайков и мениджърът на здравното заведение – доктор Вергиния Цанова, шефът на Регионалната здравна ревизия в Бургас доктор Георги Паздеров, ръководителят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова и общински съветници от разнообразни политически партии, уважавани лекари от Бургас и района, шефове на държавни институции, представители на бизнеса и други Народният представител от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ инж. Петър Кънев изпрати приветствен адрес, с който пожелава триумф на Семир Абумелих и целия му екип. 

Водещ на събитието бе най-любимата бургаска певица Тони Димитрова, която откри с акапелно осъществяване на „ Песен за вярата “ и изясни непривичната за нея роля с персонален претекст. 

 



„ Сигурно се питате какво върша през днешния ден тук? И моето семейство преди време стана жертва на този камшик - рака и с цялото си сърце поддържам самодейността за национална онкологична болница тук в Бургас “. Тони Димитрова прочете приветствен адрес от министъра на опазването на здравето проф. доктор Христо Хинков, който подсети, че удовлетворението на пациентите е съществена цел на всички и има вяра, че в Национална онкологична болница „ Дева Мария “ ще даде най-хубавите благоприятни условия за навременна диагностика и сложно лекуване на злокачествени формирания. Поздравителни изпрати и проф. доктор Светослав Георгиев – ректор на Медицински университет-Варна, с който УМБАЛ „ Дева Мария “ си партнират от години.

Каква е задачата на Националната онкологична болница „ Дева Мария “ описа притежателят Семир Абумелих. 

„ Денят е специфичен - единствено веднъж в годината се случва религия, вяра и обич да се съберат в един ден. От тук нататък би трябвало да знаете, че макар че сме в Бургас, макар че това не е най-големия град в България, ние можем да вършим национални неща. Можем да реализираме това, което се реализира и отвън страната. Нашите фантазии и упоритости към този момент не са местни, в границите на Бургас. Когато открихме УМБАЛ „ Дева Мария ”, в действителност всички бургазлийки ходеха да раждат на всички места другаде, само че не и в Бургас. Днес, единствено 13 години по-късно и Сливен, и Ямбол, раждат при нас. От София раждат тук, от Пловдив, от Варна, макар че в морската столица няма липса на добра здравна услуга. Но хората имат изборът да родят тук. Още през 2014 година започнах да мисля за разширението. С времето видях, че идната дестинация, където българите отиват да се лекуват, е Истанбул. Запитах се на какво се дължи това. Мина известно време и ориста сполетя и нашето семейство - татко ми беше болен. И ние отидохме да го леклуваме там. Но аз погледнах на нещата по различен метод. На нашите лекари нищо не им липсва. Инфраструктурата, която им е дадена обаче смъква равнището. Когато българинът отиде в положителната болница в София и види, че плочката е счупена, докторът и сестрата - притиснати, стартира да се оглежда някъде другаде. Седнах още тогава и си споделих – това може да се случи и в България, дори по-добро от Турция. Резултатът към този момент е забележим - допустимо най-хубавата техника е вложена в тази болница. Моята персонална упоритост оттук насетне е единствено една - да успеем приблизително да увеличим продължителността на живот на онкоболните с 5 години “, сподели в прочувствената си тирада Семир Абумелих. 

Заедно с него на сцената за откриването се качиха проф. Костадин Ангелов, кметът на Бургас Димитър Николов и регионалният шеф Пламен Янев. 



В своята тирада проф. Ангелов се върна няколко години обратно, когато за първи път се е срещнал с концепцията на Семир Абумелих.

„ Преди години идвахме в УМБАЛ „ Дева Мария ” на посещаване. Тогава той ми сподели, че желае да направи такава болница, че никой да не си помисля да си води околните и роднините в чужбина. Днес разбирам, че той е човек, който си сбъдва фантазиите и се надявам да има повече такива хора в България. Медиците сме пратеници на Бог, с цел да оказваме помощ на неговите чада на Земята. Господ си знае работата. Така се случи, че навръх този ден - Вяра, Надежда и Любов, и майка им София, ние откриваме тази болница. Днес, пътувайки към Бургас, си мислех какво съставлява този град в моето схващане. В Бургас вие си имате всички, за което може да мечтае един човек - море, университет, медицински факултет, ще има детска болница, в този момент има и онкологична. Мисля, че няма защо повече да се мечтае. Искам да поздравя кмета на община Бургас Димитър Николов за напъните му в областта на опазване на здравето. След по-малко от десетилетие съм уверен, че жителите на Бургас ще стърчат над всички останали поданици на България с изменени демографски индикатори. Най-вече продължителността на живота. И това ще се дължи главно на вашите старания. Пожелавам на лекарите да имат по-малко пациенти, а на пациентите - да имат вяра и да знаят, че когато дойдат тук да се лекуват, ще стигнат до изцелението, което търсят “, сподели проф. Ангелов.

Кметът на Бургас Димитър Николов дефинира събитието като историческо. Градоначалникът подари на Семир Абумелих статуетка на настойника на Бургас - Св. Николай Чудотворец с благопожелание в новата болница да се творят чудеса.

„ Не знам за какво ориста по този начин ми отреди - присъствах на първата копка на към този момент дребната УМБАЛ „ Дева Мария ”. Тогава за мен тя бе голяма. Не толкоз поради мащабите, а повече поради мощния прочувствен заряд. Тогава бях некомпетентен политик. На всяка втора крачка ме срещаха бургазлии, които ме питаха: „ Докога хората ще вървят да раждат децата си в Сливен, в Ямбол и даже Варна, Пловдив? Защо в Бургас няма опазване на здравето ”. Мигах и надълбоко в себе си търсих аргументите по какъв начин това да се промени. Ето я формулата на смяната. Оставете ме мен. Хора като Семир Абумелих - амбициозни и надъхани. Не можеше да има по-сложен миг за начало на инвестицията на новата университетска болница. Ковид пандемията. Начало на нова война, на прага на нашата страна, сред наши два приятелски и другарски народа. Безсмислена война. Начало на една изцяло незнайна за мащабите си финансова рецесия. Миграция. В същото време Семир пристигна при мен с едни цветни картинки и сподели: „ Започвам. Няма по кое време. Може да стане по-сложно и по-трудно ”. И несъмнено, за мен е наслаждение, че за доста малко време, с помощта на съдействието на държавните чиновници, направихме по този начин, че всички документи да бъдат издадени в период. И тя към този момент е реалност “, сподели Николов и означи, че тази болница е огромна вяра за Бургас и България, тъй като тук ще се лекуват пациенти от цялата страна, даже от чужбина. Именно по тази причина е основана. 

АЛБУМ СЪС СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО ВИЖТЕ НА НАШАТА ФЕЙСБУК СТРАНИЦА

 



 

„ Новата болница, с изключение на вяра, носи религия, носи и обич. Тази инвестиция е чест и горделивост за нашия град “, добави Николов. 

С поздравления към управлението на профилираното звено и гостите на тържеството се обърнаха и регионалният шеф на Бургас Пламен Янев и съоснователят на центъра за поддръжка на онкоболни пациенти „ Дара Хелп “- Невена Манолова.

„ Животът и здравето цена нямат и по тази причина всеки един план, който е за избавяне на човешки животи, би трябвало да бъде подсилен.  Хубаво, е когато фантазиите на даден човек са свързани с това да оказва помощ на другите. А аз се надявам след този план да последват и други, които ще слагат Бургас не на националната здравна карта, а на европейската. Успех! “, сподели регионалният шеф. 

За да прережат лентата и да слагат публично началото на Национална онкологична болница „ Дева Мария “, с изключение на проф. доктор Ангелов, господин Николов и господин Янев, Семир Абумелих предложения брачната половинка си Камал и децата си Софиян, Хюсеин и Мериам, които са неразделно до него в осъществяването на плана. 

Национална онкологична болница „ Дева Мария “ стартира поетапно банкет на пациенти, като се чака да проработи в цялостен потенциал до няколко месеца.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР