В най-новите гайдлайни (ръководства за лечения) калцият вече не се

...
В най-новите гайдлайни (ръководства за лечения) калцият вече не се
Коментари Харесай

Приемът на калций вреди много повече, отколкото помага, алармира ревматолог

В най-новите гайдлайни (ръководства за лечения) калцият към този момент не се употребява като предварителна защита

Лекарите ревматолози от Медицински център „ Д-р Стайков “ Бургас сигнализират, че доста хора одобряват добавки калций, които в действителност им вредят. За казуса пръв алармира доктор Иван Стайков. Той е измежду младите и амбициозни експерти в морския град, които слагат нови стандарти в лекуването и отношението към пациентите.

Ето какво разкри той пред кореспондент на Флагман.бг:

„ Напоследък в кабинета ми идват два вида пациенти – страдащи от остеопороза или със мощно ошипяване на гръбначния дирек. Често по време на прегледа излиза наяве, че доста от тези хора одобряват калциеви добавки и то в огромни количества.

Преглеждам заболели, които нямат калциев дефицит, а са го приемали. При това високо внасяне на детайла в организма  той не се подава в костите, а се отсрочва в меките тъкани и по този начин се получава ошипяване, калциране на съдовете и ред други проблеми.

Забелязвам, че има някакъв стандарт в България, при който пациенти с понижена костна компактност стартират да пият калций, само че приемът му не е панацея за решение на казуса, а в противен случай, може да докара до обостряне на положението.

В най-новите гайдлайни (ръководства за лечения) калцият към този момент не се употребява като предварителна защита. Изписва се единствено при тези пациенти, при които се организира интензивно лекуване на остеопороза и то съпътстващо с медикамент, който да направи допустимо, отлагането му в костите.

При всички други случаи, не се предлага да се приема калций. Направени са изследвания на дами, приемащи 1000 мг калций дневно и е установено, че това покачва сърдечно-съдовия риск с 20 %. Установено е и че доста от страдащите от остра бъбречна непълнота в Европа и Америка, са приемали калций в огромни количества. Това е доста притеснително и е индикация, че с добавките, в които той е главен и ли присъстващ детайл, би трябвало да се внимава. Аз непосредствено ги не разрешавам на моите пациенти.

Друг постоянно срещан проблем при пациентите е дефицитът на витамин D И К2 .

Липсата им в задоволителни количества в организма води до складиране на калция на неверните места в меките тъкани. Затова суплементацията на калций ( приемане на добавки към храната, които липсват в нея или са с незадоволителни количества) утежнява нещата, в случай че пациентите не са на интензивно лекуване за остеопороза “, безапелационен е доктор Иван Стайков.

Той предписва на пациентите си витамин D, който е в основата на вярното действие на организма на всички равнища.

„ Витамин D и по-точно витамин D3 взе участие в калциево-фосфорната обмяна, дружно с Паратхормон.

Паратхормонът  регулира синтеза на вит D в бъбреците, повлиява метаболизма на калций в костите, покачва резорбцията на калций в тънките вътрешности, подтиква реабсорбцията на калций в бъбреците, повлиява позитивно на фертилитета, покачва абсорбцията на калций в тънки вътрешности и други

Витамин D3 има ендокринни функционалности, заради съществуването на рецептори за него в множеството тъкани.  Организмът има ежедневни потребности от него, само че дребното пътища на набирането му.

Пациентите в по-напреднала възраст страдат от недостиг на витамин D и през лятото, тъй като поради високите температури, те заобикалят с съображение излагането на слънце.

Поддържането на положителни равнища на витамин D e доста значимо за хора от всички възрасти, тъй като той въздейства на ендокринната система, черен дроб, бъбреци, полова система, имунна система, дихателната система, кожата, скелетномускулната система, сърдечносъдовата система, контролира клетъчния напредък т.е. пази от карциноми.

Освен от слънчевата светлина, различен натурален метод за асимилиране на витамин D e посредством гъбите. Те имат свойството да го обръщат, само че би трябвало да са изсушени и да бъдат изложени на припек, с цел да могат да го усвоят от слънцето. Третия и най-разпространен вид е посредством добавки.

Понякога се постанова да се приема в огромни количества. Например при остра вирусна зараза се предписват по 5000-10 000 хиляди единици дневно за възрастен човек и по 1000 единици при децата. Витамин D покачва устойчивостта към инфекции, като задейства имунокомпетентните кафези против причинителя.

За позитивните му дейности в човешкия организъм могат да се изпишат страници “, приключва ревматологът на Медицински център „ Д-р Стайков “.

Д-р Иван Стайков обясни в детайли и за въздействието на витамин К2 върху здравето и една от главните му функционалности – усвояването на калция в костите.

Очаквайте на следващия ден продължение на тематиката във Фалгман.бг

Часове за прегледи при ревматолозите в МЦ „ Д-р Стайков “ – доктор Анна Стайкова, доктор Иван Стайков и доктор Десислава Попова, се записват на регистратурата или на тел.: 056 996006 или 0892 996006, 0896 996006. Центърът се намира на бул. „ Транспортна “ №33 (до мол Бургас плаза).
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР