В навечерието на своята 50-та годишнина фолклорен ансамбъл Тракия“ ще

...
В навечерието на своята 50-та годишнина фолклорен ансамбъл Тракия“ ще
Коментари Харесай

Ансамбъл „Тракия“ с премиерен авторски спектакъл в Пловдив


В навечерието на своята 50-та годишнина фолклорен отбор „ Тракия “ ще зарадва публиката с премиерно заглавие. Тази вечер артистите от групировката ще се качат на сцената в Дом на културата „ Борис Христов “, с цел да влязат в света на традициите, обичаите и ритуалите от есенно-зимния календар на българина.

„ В делник и празник “ е напълно авторски театър, в който придвижванията и музиката разкриват по какъв начин предците ни ловко са съчетавали удовлетворението от труда с  насладата от песента и танца.

Своя хореографски дебют прави Атанаска Челепиева със своята родопска танцова сюита в три елементи, наречена „ Алехчански игри “. Музиката е на Борислав Згуровски.

„ Моето ентусиазъм е детството в златоградския край, където работливият родопчанин преде, тъче, бере и ниже тютюн и паралелно с това усмивката е постоянно на лицето му “, споделя младата авторка, която е част от ансамбъла, само че до този миг единствено като балетмайстор. В нейния танц ще оживяват още празнични " люлки-вейки-полюлейки ", а в останалите танци, като „ Уралия “ - обредите, отдадени на Сирни Заговезни, обичаи от пазарджишко и пиринско. Те са дело на доайените проф. Даниела Дженева и проф. Антон Андонов.

Премиера ще има и песента „ Куне ле “, изпълнена от хора на ансамбъла в обработка на основния диригент на Гвардейския духов внушителен оркестър подп. Ради Радев. За първи път ще бъдат изпети и коледарски песни по обработка на Костадин Генчев.

Организаторите припомнят, че билетите за премиерата са разпродадени и приканват феновете на фолклорното изкуство да наблюдават календара със събития за идната година, която ще бъде отдадена на 50-ата годишнина на една от емблемите на Пловдив и България.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР