В навечерието на руската инвазия в Украйна екип украински журналисти

...
В навечерието на руската инвазия в Украйна екип украински журналисти
Коментари Харесай

20 дни в Мариупол на София Филм Фест - всичко, което се случи в...

В навечерието на съветската инвазия в Украйна екип украински публицисти от " Асошиейтед Прес " идва в стратегическия източен пристанищен град Мариупол. По време на последвалата блокада и нахлуване, до момента в който жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и медикаменти е отсечен, екипът – единствените интернационалните кореспонденти, останали в града, се бори да отрази жестокостите и да изпрати фрагментите си на света. Заснемат гибелта на деца, всеобщи гробове, бомбардиран родилен дом.

Накрая, обградени от съветски бойци, те се укриват в болница, без да имат визия по какъв начин ще избягат.

 

След като стават очевидци на толкоз доста гибел, режисьорът Чернов и сътрудниците му се питат дали репортажите им ще имат значение. Но оживелите поданици на града ги умоляват да се погрижат света да стане очевидец на протичащото се. Така през 2023 година факт става " 20 дни в Мариупол ".

 

След съвсем десетилетие отразяване на интернационалните спорове, в това число войната на русия против Украйна, Мстислав Чернов основава първия си пълнометражен филм -.

 

Лентата получи номинация за Оскар за най-хубав документален филм, както и номинация за БАФТА в същата категория. НА филмовия фестивал Сънданс ’23 завоюва премия на публиката в секция " Световно писмено кино ".

 

С билети за прожекцията на 26 март можем да се сдобием на.

 

" Ако светът можеше да види всичко, което се случи в Мариупол, това би дало най-малко някакъв смисъл на целия този смут. Мозъкът ми обезверено желае да не помни всичко това. Но камерата не би разрешила това ", споделя Чернов в филмовия откъс на кино лентата.

 

Обсадата на Мариупол стартира на 24 февруари 2022 година, когато Русия нападна пълномащабно самостоятелна Украйна. Мариупол се намира в Донецка област на Украйна и е главен промишлен център, най-големият град на Азовско море. Именно тук бойците от батальона " Азов " задържаха съветската войска.

 

ФрогНюз

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР