В навечерието на Международния ден за борба с маларията, който

...
В навечерието на Международния ден за борба с маларията, който
Коментари Харесай

СЗО: Борбата срещу маларията не трябва да спира заради COVID-19

В навечерието на Международния ден за битка с маларията, който се отбелязва на 25 април, СЗО предизвестява, че битката против заболяването, както и всеобщите имунизации не би трябвало да прекъсват поради пандемията от ковид, оповестяват Асошиейтед прес и ДПА.

Годишните смъртни случаи от малария в Африка на юг от Сахара могат да се удвоят до 769 000 през тази година, в случай че разпространяването на мрежи срещу комари бъде спряно и в случай че достъпът до противомаларийни медикаменти спадне, съгласно модел на организацията.

Африканските страни в региона южно от Сахара съставляват над 90 % от световните случаи и смъртност от малария. Мнозинството пациенти, които умират от заболяването, са деца под 5-годишна възраст.

В този район броят на инфектираните с ковид, който предизвиква заболяването COVID-19, към момента е релативно дребен на фона на световния %, отбелязва Българска телеграфна агенция.

" Това значи, че страните в района разполагат с опцията да минимизират спиранията в предварителната защита и лекуването на малария и да избавят животи на този стадий от пандемията ", се показва в направеното от СЗО изказване.

Според организацията страните би трябвало да последват образеца на Бенин, Конго, Сиера Леоне и Чад, които лансираха акции за слагане на мрежи срещу комари по време на пандемията.

Маларията не е единственият проблем, който поражда опасения. От СЗО предизвестяват, че предотвратими заболявания могат да се засилват, в случай че имунизациите бъдат прeустановени поради световната рецесия с Ковид-19.

" Тези заболявания ще се завърнат, в случай че не имунизираме ", споделя генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според организацията всяко в допълнение огнище съставлява риск за здравните системи, които към този момент са претрупани от Ковид-19. Преди актуалната пандемия 86 % от децата по света са имунизирани против дифтерия, тетанус, коклюш и морбили по отношение на 20 % през 1980 година /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР