В навечерието на ключовите избори в Турция няколко опозиционни организации

...
В навечерието на ключовите избори в Турция няколко опозиционни организации
Коментари Харесай

Турската опозиция обедини сили преди изборите

В навечерието на основните избори в Турция няколко опозиционни организации сплотиха сили за наблюдаване на вота. В Платформата за почтени избори вземат участие опозиционните Народнорепубликанска, Добрата партия, умерено проислямската Партия на щастието, прокюрдската Демократична партия на народите и Работническата партия, както и редица цивилен организации и два леви профсъюза – ДИСК и КЕСК.

В Турция ще бъдат основани съвсем 182 000 изборни секции. Право на присъединяване в изборните комисии имат парламентарно показаните партии. 415 000 членове на комисии и 195 000 наблюдаващи на опозицията подсигуряват, че във всяка секция ще има минимум по двама нейни представители.

По-рано депутатът от Народнорепубликанската партия Онурсал Адъгюзел показа приложение за мобилни телефони, наречено „ Честни избори “. С него деятелите ще могат да сканират протоколите и да изпращат резултатите от тях в проведения от Платформата център в столицата Анкара. Според представители на самодейността това ще обезпечи 99 на 100 сигурност на вота.

Членът на Платформата за почтени избори и някогашен турски арбитър в Европейския съд за правата на индивида в Страсбург Ръза Тюрмен съобщи, че за пръв път в историята на страната се основава толкоз мощен блок по въпроса, съобщи БНР.

По време на референдума за смяна на конституцията през април предходната година в Турция имаше съществени подозрения за нарушавания при отчитането на резултата. По време на идните в неделя избори в Турция ще бъдат ситуирани и наблюдаващи от 8 интернационалните организации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР