В навечерието на годишнината от обесването на Васил Левски, ви

...
В навечерието на годишнината от обесването на Васил Левски, ви
Коментари Харесай

149 години от смъртта на Левски: Вижте мястото, в което Апостола на свободата прекарва последните си дни

В навечерието на годишнината от обесването на Васил Левски, ви демонстрираме пандиза, в който той прекарва дните от залавянето си край Къкринското ханче до довеждането му в София, където е произнесена и смъртната му присъда.

Той се намира във Велико Търново и през днешния ден е единственият музей-затвор у нас.

В някогашния турски конак в града, през днешния ден музей „ Възраждане и Учредително заседание ", пък могат да бъдат видени някои от дребното непокътнати персонални движимости на Апостола.

Затворът във Велико Търново е построен през 1854 година. Строежът е напълно от каменен дувар, през който не доближава никаква светлина. Постройката има един партерен и два горни етажа, заградени са и дворове - в единия се е правило оковаването на нарушителите, а другият е бил предопределен за разходки.

„ Васил Левски е хванат край Къкринското ханче дружно с двама свои съратници и е отведен при ловешкия каймаканин за разпит. Той взема решение, че би трябвало тримата арестанти да бъдат доведени в Търново.! " - споделя доцент Светла Атанасова, РИМ – Велико Търново

Васил Левски е бил въдворен в специфична килия, с цел да няма контакт с останалите пандизчии и с цел да не могат неговите съратници извън, да осъществят бягството му.

В Търново, най-големият му сподвижник Христо Иванов – Големия, въпреки всичко прави опит да изследва опциите, Левски да бъде освободен.

„ Васил Левски е подложен на три разпита в турския конак. При третия разпит той прави цялостни признания за самоличността си. В спомените на Христо Иванов – Големия е записано, че Търновският революционен комитет, прави опити да освободи Левски. Едва ли е било допустимо да се случи, защото за сходно дело, би трябвало да има и мащаби. Едното съмнение е било да се възпламенят факли пред турския конак, да изгори и да бъде освободен Левски.! " - споделя доцент Светла Атанасова, РИМ – Велико Търново

Тези планове по този начин и не стигат до осъществяване, а Левски е отведен под ескорт до София, където е произнесена смъртната му присъда.

Днес в музея „ Възраждане и Учредително заседание ", където той учредява Търновския революционен комитет, се съхраняват и някои от дребното непокътнати негови персонални движимости.

„ Там могат да бъдат видени истински движимости на Апостола. Това е негова фотография, която е подарена през 1870- та година на неговия другар и сподвижник Сава Пенев, предстоящ Ботев въстаник, дяконският пояс „ орар ", който той е употребявал при богослужението си от 1858 година, също по този начин двата печата на Вътрешната революционна организация, също истински документи, движимости от основаването на Търновския революционен комитет.! " - демонстрира доцент Светла Атанасова от РИМ – Велико Търново

Затворът, в който Левски прекарва последните дни преди да бъде отведен към бесилото, в този момент е единственият музей- затвор у нас. В него са направени възстановки на килиите от това време, а на табло са изписани и имената на близо 400 пандизчии, които са лежали там, огромна част от тях - видни борци за свободата на България.

Мирела Дончева/Даниел Гачков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР