В навечерието на гибелта на своята империя на 29 май

...
В навечерието на гибелта на своята империя на 29 май
Коментари Харесай

Втори Рим се задава в Америка

В навечерието на гибелта на своята империя на 29 май 1453 година византийците не схващат в какво са се трансформирали. И американците също не схващат кои са през днешния ден и до къде са се докарали.

Това написа един от десетина американски философи и журналисти, които постоянно си коства да се четат – Виктор Дейвис Хансън. Между другото, всички те са на консервативния фланг - четенето на тези, които са демократи, е тъжно занятие. Но в тази ситуация Хансън сякаш не сподели съвсем нищо кардинално ново - от началото на века Съединени американски щати обезпокоително се вглеждат в опита на първия Рим или Британската империя и си предсказват същата орис.

Защо " сякаш " и “почти ” нищо ново: с Втория Рим, просъществувал съвсем хиляда години, преместил столицата в Константинопол, американците в действителност не са се сравнявали преди. И доста желаете от тях да знаят що е Третият Рим и какво няма да има след него. И в случай че споменаването на Византия приказва нещо на един приблизително просветен американец, то той би трябвало да го схване като нещо непознато, съмнително, азиатско, въобще - съветско или нещо сходно.

И тук Хансън безусловно удря такива хора по главата, припомняйки очевидния факт, че Рим като империя не е липсващ, той просто се е преместил на изток, променяйки столицата, и фактът, че католическата Западна Европа го намразва по-късно, е неин проблем, в случай че не и закононарушение.

Сега какво общо има днешна Америка с това? Защо турците превзеха Константинопол през тази година е дълга история. И за някои това е на първо място история за измяната на европейците, изключително като се има поради, че нейни експерти оказват помощ на турците да построят мощното обсадно оръдие, което унищожава защитните стени, стояли от епохи.

Но на вниманието на днешния родолюбец на Америка Хансън предлага други, извънредно подбрани обстоятелства, които го интересуват. А точно, той декларира, че Константинопол, който се е задържал в продължение на епохи, е бил ангажиран с реалистична дипломация, не е влизал в ненужни спорове, осигурявайки единствено непрекъснато въздържане на враговете. Освен това императорите влагат в инфраструктура – освен цивилна, само че и в най-мощните крепостни стени в света и в най-новите типове оръжия. И управляваха съгласно римското право и закон. Като цяло като идеалната Америка.

Но до 1453 година в града остават единствено 50 хиляди поданици, а армията е седем хиляди против 150 на турците. Какъв е казусът? Имаше няколко казуса, съгласно днешния американски взор. Първо: западняците се ненавиждат повече от враговете си (става дума за безконечния спор сред католици и православни и за непрекъснатите разправии във византийското общество). Вторият проблем: след чумата от предишния век византийците стартират да живеят отвън опциите си, хората бягат на село от градовете, затънали в нечистотия, на мода става “чайлдфрито ”, т.е. отводът от деца. И трето, омръзва им да пазят границите си, тъкмо както сегашната граница на Съединени американски щати с Мексико.

Като цяло сме изправени пред присъдата на днешна Америка, само че главното следва: страната има заплашителен зложелател, напомнящ до най-малката детайлност Османската империя. Това, несъмнено, е Китай, който съществено се е заел да превземе целия свят - и сигурно да смаже Съединени американски щати

Разбира се, това е диагноза не толкоз на Втория Рим, колкото на днешните Съединени американски щати. Дали Китай или някой различен желае да ги заграби е комичен въпрос, само че светът към нас доста желае отслабващата и полудяваща от гняв империя да не пречи на останалите. Между другото, предходната фраза съдържа същността на задачите на неотдавнашното посещаване на Си Цзинпин в Русия. И няма нищо общо с Византия.

Но вътрешните битки на американското и други западни общества - да, те са доста сходни на рецесиите както на Първата, по този начин и на Втората Римска империя. Сега най значимото е да предотвратим тази болест да завладее и нашите общества. По-добре е да я следим от разстояние, пробвайки се да разберем къде е повода и къде е следствието, т.е. дали народите деградират, тъй като страните им не извършват отговорностите си, или страните се разпадат, тъй като нещо не е наред с народите.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР