В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София е подредена изложба

...
В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София е подредена изложба
Коментари Харесай

Представят изложба с вещи на знакови личности от българската история

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София е подредена галерия " Памет за бъдещето ". С нея музеят възобновява традицията при започване на всяка година да показва част от най-любопитните експонати, дарени през предходните години, една добра самодейност, която беше прекратена по време на пандемията. 



В новата галерия, знакови за българската история персони са показани таман посредством техни движимости и артефакти, получени от структури на Министерството на защитата. Представени са емблематични експонати, като ръкописни мемоари на ген.-майор Георги Абаджиев, немска офицерска раница от Първата международна война, принадлежала на ген.-майор Марко Никифоров, саби на известната офицерска фамилия Кутинчеви, походна манерка от Балканската война и щик за пушка “Манлихер ” на родоначалника на българската батална живопис Ярослав Вешин.



Сред по-съвременните артефакти е и летателен гащеризон и пилотски знаци на ген. Михо Михов. В последното издание на изложбата преди пандемията, при започване на 2020 година, пред публиката са показани близо 900 артефакта, принадлежали на известни български персони. 

Снимки: НВИМ
По обявата работи: Ергюл Байрактарова БНР подкасти: Големите Великите европейци Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР