В Националния център по заразни и паразитни болести е започнало

...
В Националния център по заразни и паразитни болести е започнало
Коментари Харесай

Проф. Мария Николова, НЦЗПБ: Първата инжекция от COVID ваксината не трябва да ви кара да се чувствате защитени

В Националния център по заразни и паразитни заболявания е почнало изследване на първите ваксинирани здравни служащи от началото на годината. Вече има наблюдения до един месец след цялостния курс на имунизация.

" Най-важното, върху което ще се фокусираме, са клетките на имунната памет, от които зависи качеството и продължителността на нашата отбрана ", сподели пред БТВ проф. Мария Николова, клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Данните на производителите са, че от две до три седмици след първата доза към този момент има начало на характерна отбрана. Но би трябвало да се има поради, че при 60-70% от ваксинираните има задоволително равнище на обезвреждащи антитела и в доста по-нисък % задоволително равнище на клетъчен имунитет. След втората доза към този момент има доста равнище антитела и над 90% характерен клетъчен отговор ", изясни проф. Николова.

По думите й забавното е, че има обилни количествени разлики в самостоятелния клетъчен отговор. Това следва да бъде изследвано, както и неговата връзка с образуването и качеството на имунната памет. На въпрос за какво се случва заразяване сред първата и втората доза, Николова дава отговор: " Първата инжекция не би трябвало да ви кара да се чувствате предпазени, тъй като има действителен късмет да не развиете задоволително мощна отбрана след една доза. Има и късмет да сте били притежател на вируса по време на имунизацията, въпреки и клинично да не се е показала инфекцията ", разясни проф. Мария Николова ".

На въпрос има ли късмет да се заразим след втората доза, клиничният имунолог декларира: " Ефективността на имунизациите е обявена след съответните клинични изследвания. Все отново тя не е 100%.

Относно това дали в случай че хората се заразят след ваксина, ще изкарат по-леко болестта проф. Николова изяснява: " Това е главният принцип, на който работи имунизацията. Единият резултат от клиничните изследвания е степента на отбрана от симптоматична зараза, а вторият - степента на отбрана от тежко превозване с усложнени хоспитализации. Във втория случай процентът гони 100, а в първия той е по-нисък ", разясни проф. Николова.

На въпрос какъв е имунитетът след преболедуване и след имунизиране тя дава отговор: " Елементарната логичност би следвала - 95% успеваемост на имунизацията и 100% при преболедували. Това обаче не е тъкмо по този начин, тъй като имунният отговор, който се развива в хода на болестта, не е безусловно първокласен. Той зависи от количеството вирус, който е попаднал в организма. От това по какъв начин организмът ще се оправи с инфекцията - тежко или леко ще прекара. Има задоволително доказателства, че една лека, безсимптомно прекарана зараза не оставя доста дълготраен имунитет ".

Относно това по кое време имунизациите ще бъдат позволени и за деца, клиничният имунолог посочи, че тече текат такива изследвания. В Съединени американски щати се приказва за края на тази календарна година и може би началото на идната.Най-фрапиращата подправена вест във връзка с имунизациите, която е чула, е че имунизациите водят до стерилитет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР