В Националния план за управлението на отпадъците 2021- 2028 г.

...
В Националния план за управлението на отпадъците 2021- 2028 г.
Коментари Харесай

Без реални политики за насърчаване на кръговата икономика в новия план за отпадъците до 2028 г.



В Националния проект за ръководството на отпадъците 2021- 2028 година липсват ясни оферти за справяне на проблемите с отпадъците в страната, демонстрират рецензии към проекта, чието публично разискване завършва през днешния ден в уеб страницата. Само едно мнение виждаме обществено в коментар към проекта и това е на Жечко Йорданов от неправителствената организация Green Land, съветник към Комисията по околна среда и води в мандата на 44-тото Народно заседание.

В оферти за публично разискване текст на НПУО 2021-2028 г. не може да се открият оферти за превъзмогване на отрицателните оценки на националната ни законодателна база за реализиране на задачите и дилемите, произлизащи от амбициозните тактики на Европейски Съюз за въвеждане на кръгови стопански системи. Не се плануват действителни политики за децентрализирано оползотворяване на генерираните боклуци за реализиране на задачите за нулеви боклуци на Европейски зелен пакт.

В проекта липсва система от обосновани с нужната икономическа успеваемост за гарантиране на обществено допустими планове за осьществяване неразривно обвързваните стратегически стратегии на Европейски Съюз - признатата по време на Парижката конференция за климата -2015 година самодейност ”4 за 1000”, подписана и от представителя на България. Тя цели гарантиране изхранването на популацията и въвеждане на ограничения за намаляване на аргументите и следствията от климатичните промени.

Въпреки възходящото търсене на екологични артикули, бизнесът се въздържа от вложения

Тази оценка е направена в отчет на Европейски Съюз за България Преглед на осъществяване на политиките на Европейски Съюз в региона на околната среда, февруари, 2017 година: Към днешна дата в България няма всеобхватна стратегия за политика за кръгова стопанска система. Въпреки възходящото търсене на екологично чисти артикули и услуги, заинтригуваните страни към момента се въздържат да влагат в тези области.

Това демонстрират и резултатите от мониторинга на Икономическа комисия на обединените народи за Европа – 2017 година и рекомендация 8.2: Правителството би трябвало да подсигурява, че създаването на стратегии, свързани с отпадъците е предмет на по-прецизно обмисляне и реалистични периоди за осъществяване на ограниченията. Препоръка 8.3 разяснява, че новият пакет от ограничения на Европейски Съюз за крьгова стопанска система значи по-високи цели за ресурсното оползотворяване на битови боклуци. Вече е подозрително дали България е в положение да реализира актуалните си цели, да вземем за пример за преработване, да не приказваме за по-амбициозните цели в пакета "Крьгова стопанска система ".Препоръка 8.4: Правителството би трябвало да съгласува своите политики за ресурсно оползотворяване с европейските начинания. В проекта не се вижда ясно изтъкване на решения и за предложение на политики в тази сфера, разяснява специалистът.

Проблемите на сегашния проект повтарят проблемите на предходния

Основните проблеми и недостатьци в оферти за обществено обсьждане Национален проект за ръководство на отпадьците (НПУО) за интервала 2021-2028 година повтарят тези, които могат да бъдат посочени и в предходния проект, разяснява Жечко Йорданов. И в сегашния проект не може да се намерят обосновани оценки за проблемите в осъществяването на предходния Национален проект с обрисуване на аргументите за това и нанесенете обществени вреди. Основен минус е също, че се повтаря съвсем сьщата структора на НПУО 2014-2020, като се стига и до безусловно преписване на обособени текстове от него ( съпостави стр. 200-201 от НПУО 2014-2020 година сьс стр. 151-152 НПУО 2021-2028 г.).

Липсва явен финансов разбор по целия витален цикъл на отпадъците

Според ескперта в оферти текст на план на Национален проект не може отчетливо да се очертаят задьлжителните, произлизащи от науката ”Теория на ръководство на процесите в околната среда ” първо разбор за еколичична ефикастност. На второ и на трето място липсват разбор за икономическа успеваемост и разбор за обществена толерантност. Не може да бьде открит и акуратен финансов разбор за систематизиране на финансовите запаси, употребявани за сметосьбиране, сметоизвозване, оползотворяване и депониране на неоползотворимите отпадьци в народен мащаб.

Този обстоен разбор е нужен за оценка на настоящата система за ръководство на отпадъците по целият им витален цикьл от една страна и от друга за оценка на нуждата от въвеждане на нужни ограничения и системи за ръководство за реализиране на обществено допустими практики. Не са подхванати и обикновени старания за оценка за употреба в нашите условия, намиращи все по всеобщо приложение в Европейски Съюз и света децентрализирани интегрирани системи за ресурсно оползотворяване и вьвеждане на нисковъглеродни практики за намаляване и превъзмогване на последствията от климатичните промени, разяснява специалистът.

Без ясна аргументация и стопански разбор на бъдещите капиталови разноски

Без основна аргументация и стопански разбор за следващ път са оставени посочените бъдещи капиталови разноски в обособените направление. Не са регистрирани милионите лв. разноски за финансиране на съоръжения за компостиране и интегрирани планове, за които в документите за кандидатстване за финансиране са употребявани жестоко манимулирани данни за количествата биоотпадъци генерирани от зелените общински системи системи. Становището показва и фрапиращи образци. Например от Регионална система Сандански, където за мотивиране нуждата за финансиране компостираща система с потенциал 2000 т./год е посочено, че от 120 дка зелени площи годишно се добиват сред 2000 – 3000 тона зелени отпадьци т.е 16-25 тона от декар ( въпрос заложен на съвещание на Комисията по околна среда при Народно събрание от 22.03.2018 г.) Сьгласно осьществен план на община Пловдив и Обществена Академия ”К.Малков” при присъединяване на представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив и Аграрен университет Пловдив в границите на една година са сьбрани от лесопаркове, паркове и градини, улици и булеварди, междублокови пространства или от обща повърхност – 2966.34 дка общо количество 395 тона зелени отпадьци или приблизително 0.120 тона от декар.

Прецизност на данните под въпрос- подценяване на страшния проблем с утайките

За постигането на посочените в проценти цели за понижение, оползотворяване и отклонение от депониране количества боклуци се разчита на систематизирани данни за генерираните количества боклуци и техния сьстав без да се ползват признатите и прилагани от десетилетия методики в страните от Европейски Съюз за проучване на морфологичния състав на генерираните боклуци, както и на характерни боклуци каквито са утайките от пречиствателните станции.

В осъщественото на територията на Централна и Източна Европа изследване на заболеваемостта от ехинококозата (кучешка тения) България е избрана като продължаващ повече от десетитие водач по заболеваемост на 100 000 души население от кучешка тения. У нас тя е над 32 пьти по висока от междинната за Европа. У нас годишно се заразяват и умират повече хора от колкото в цяла Европа взети дружно. Една от аргументите за това положение е неспазване на строгите условия за приложимост на утайки, не достатьчното санитаризиране при оползотворяването на зелени боклуци, инфектирани от главния предявител на ехинококи кучески екстременти.

Тези структурни дефекти в проекта го вършат повърхностен. Според Жечко Йорданов това е следващият текст за отчитане на активност без потвърдена екологична резултатност, икономическа успеваемост и въобще изчезнала оценка за обществената му толерантност на препоръчаните ограничения. Това са съществени и основателни аргументи оферти документ да не бъде признат, а след преработката и публично обсьждане на ново качествено задание да бъде вьзложено на нов изпьлнител, разяснява специалистът.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР