В настоящата ситуация преговори за нов договор с Газпром няма

...
В настоящата ситуация преговори за нов договор с Газпром няма
Коментари Харесай

Правителството се отказа от преговори за нов договор с Газпром

В актуалната обстановка договаряния за нов контракт с " Газпром " няма да има, разгласи през днешния ден пред БНР вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Старият контракт изтича в края на годината и България няма да подхваща стъпки за неговото възобновяване, безапелационен бе Василев като посочи, че повода е войната в Украйна.

" Има други възможности. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме потенциал към 20 милиарда куб. м и може да се употребява в двете направления. На нас ни би трябвало 3 милиарда куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска тактика. Да, цените ще бъдат по-високи. Следващите 1-2 седмици ще се разиска на европейско равнище да се направи общ газов контракт за целия Европейски Съюз. Очакваме през лятото този механизъм да проработи ", изясни вицепремиерът.

Василев разгласи, че ще стартират през идните седмици разискване на европейско равнище какво да се прави и вероятно за общ газов контракт, който да важи за целия Европейски Съюз. Той добави и че ще имаме опция да допълним този пакет и с азерския газ, който получаваме.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР