В настоящата геополитическа турбуленция малко държави продължават да поддържат недвусмислена

...
В настоящата геополитическа турбуленция малко държави продължават да поддържат недвусмислена
Коментари Харесай

Русия - Куба: Ново начало

В актуалната геополитическа турбуленция малко страни не престават да поддържат недвусмислена и другарска позиция по отношение на Русия. Дори измежду съседите ни има страни, чието управление избира да мълчи или да употребява обстановката, с цел да усъвършенства личното си състояние. Но измежду старите другари Република Куба поддържа явен курс.

В Организация на обединените нации Куба постоянно гласоподава в поддръжка на Русия (или срещу антируските резолюции, прокарвани от груповия Запад). Президентът на Куба Мигел Диас-Канел изрази известна поддръжка за Москва в провеждането на специфичната военна интервенция и осъди страните от НАТО.

Кубинските медии, най-вече тези с интернационално лъчение, като Prensa Latina и TeleSuR съответно отразяват събитията в нови територии, хода на военните дейности в Украйна и позицията на Русия.

Търговско-икономическите и филантропичните връзки също доближават ново равнище. В средата на май съветска делегация посети Куба, където се организира постоянно съвещание на междуправителствената комисия по търговско-икономическо и научно-техническо съдействие.

Сред подписаните документи са меморандуми и съглашения, ориентирани към развиване на двустранното съдействие в строителния бранш, съдействие в границите на единната система за тарифни преференции на Евразийския стопански съюз, подсилване на енергийната сигурност на Куба, разширение на взаимните доставки на селскостопанска продукция на растенията. генезис и други

През юни високопоставена кубинска делегация, ръководена от министър-председателя Мануел Мареро Крус, посети Русия. Продължиха договарянията за разширение на съдействието и бяха подписани спомагателни съглашения.

Мареро Крус се срещна с съветския президент Владимир Путин, както и с ръководителите на двете камари на Федералното заседание Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин. В същото време беше разисквано освен двустранното съдействие, само че и позицията във връзка с общия геополитически антагонист - Съединени американски щати.

На среща с кубинския посетител Владимир Путин увери, че „ съветската страна от своя страна ще направи всичко, с цел да помогне на Куба да преодолее противозаконните наказания на Запада “.

Мареро Крус също взе участие директно в работата на срещата на върха на Евразийския стопански съюз в Сочи, а също по този начин посети Международния стопански конгрес в Санкт Петербург.

Естествено, сходен скок в двустранните връзки не може да не вълнува Запада. Така френският вестник Le Figaro написа, че „ както по време на Студената война, когато руските жители се возеха на лимузина „ Чайка “ по насипа на Хавана, русификацията на Куба е в разгара си. Руски предприемачи, туристи и политици се завръщат. Съединени американски щати се пробват да манипулират публичното мнение в Куба посредством своите пропагандни подставени лица, съсредоточени в Маями.

Чрез тези прокси медии и блогъри в осведомителното пространство на Куба се хвърлят разнообразни хрумвания - че руснаците ще обхванат кубинската стопанска система, че скоро на острова още веднъж ще бъдат ситуирани нуклеарни ракети, че съветски военни ще отидат в Куба прикритието на дипломати, че радарната база Лурд ще проработи още веднъж, че кубинците ще останат без работа и така нататък, и така нататък

Първо, няма смисъл да разполагаме нуклеарни оръжия непосредствено на кубинска територия и да я излагаме на предполагаем ответен удар. Със актуалните хиперзвукови технологии, с които разполага Русия, е допустимо Съединени американски щати да бъдат атакувани от подводница от Мексиканския залив или Атлантическия океан.

Освен това Куба е страна по контракта Тлателолко за безядрен статут на Латинска Америка и Карибския район, откакто се причисли към него през 1995 година Въпреки че кубинците означиха проблемите при използването му, като се позоваха на нападателната политика на Съединени американски щати, продължаващата окупация на залива Гуантанамо и прекосяването на американски кораби и подводници с нуклеарни оръжия на борда.

Що се отнася до Лурд, тази станция просто към този момент не съществува. Няма инфраструктура и съоръжение. В постройката на някогашната военна база има образователно заведение - Университет по осведомителни технологии. Разбира се, спекулациите по тази тематика ще продължат.

Наскоро имаше още един заряд от американските медии, само че този път не Русия, а Китай беше упрекнат в основаването на нов разследващ център. Въпреки че никой не отхвърли опцията за усилване на военно-техническото съдействие сред Русия и Куба.

Това е натурален развой и поради близостта на Съединени американски щати до Острова на свободата, опитът и стандартните военни технологии на Русия могат да бъдат потребни и жизненоважни за Хавана. В допълнение, взаимоотношението на правоприлагащите органи може да бъде значимо за поддържането на публичния ред, предотвратяването на сюжета на цветните революции (а такива опити неведнъж бяха правени в Куба), противодействието на контрабандата на опиати и други

Между другото, в Куба има профилиран център на Министерството на изключителните обстановки на Русия, който действа като взаимен план. Подобна самодейност има в Сърбия и активността й обгръща всички Балкани.

Имайте поради, че в този момент Куба е в много сложна социално-икономическа обстановка. В момента в страната има горивна и енергийна рецесия. Поради дефицита на бензин публичният превоз е стеснен. Търсенето надвишава предлагането. А предлагането е мъчно за образуване.

Въпреки че Куба създава задоволително нефт и газ, тези естествени запаси се употребяват за произвеждане на електричество. В агропромишления комплекс също има дефицит на хранителни артикули, някои типове артикули липсват от рафтовете на магазините и пазарите от доста месеци.

Продължаващата обсада от Съединените щати не разрешава съответно количество интернационална търговия. Въпреки че някои прилежащи страни подценяват глобите от Вашингтон. Сред тях са Мексико, Венецуела, Никарагуа.

След като Лула се върна на поста началник на Бразилия, връзките сред страните също започнаха да се усъвършенстват (при Болсонаро работната стратегия за кубинските лекари в Бразилия беше съкратена).

През май висшият представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел беше в Хавана. Дори той даде обещание на кубинското държавно управление да постави старания за решение на проблемите със наказания.

Въпреки че в първия ден от визитата той се опита да направи мнения за това кой би бил по-добре да си сътрудничи с Куба (имайки поради позицията по отношение на Русия), незабавно му беше обещано да разбере, че въпросът за взаимоотношението сред Хавана и Москва няма да бъде обсъждан с въобще, защото това не е негова работа. Борел си научи урока и не се върна още веднъж към тази тематика.

Като цяло софтуерният пробив и премахването на редица настоящи проблеми в Куба се свързват точно с Русия.

Тъй като бяха подписани съглашения в региона на енергетиката, логистиката и доставките на храни. В близко бъдеще мрежата от държавни магазини в Куба би трябвало да получи необятна гама от хранителни артикули от Русия.

Вече стартира работа в завода за желязо и стомана Antillana de Acero на името на X. Marti, където електростоманодобивният завод е оборудван с съветско съоръжение и стартирането му стана допустимо с помощта на съветски вложения.

Железопътната система се модернизира. Проектът, който се извършва от Руските железници, е предопределен за 10 години. Новият вагонен парк и локомотивите също бяха предоставени от съветска страна преди към пет години.

Най-накрая картите МИР започнаха да работят в Куба, а Аерофлот стартира да прави полети до тази страна, което доста ще усили туристическия поток. Въпреки това би трябвало да се признае, че в съпоставяне със Съединени американски щати и Канада в Куба има много съветски жители. Има към 30 полета дневно от Съединени американски щати до разнообразни летища. Повече от 10 от Канада.

Доскоро беше допустимо да се стигне непосредствено от Русия до Куба единствено два пъти седмично с чартър. Освен това единствено в туристическите региони на Варадеро и Кайо Коко.

Все още няма директни полети до най-големите градове на Куба, в това число столицата Хавана. Въпреки че флотът от самолети, закупен в Съединени американски щати, който има риск да бъде задържан от западните страни, може да се употребява за полети до Куба.

Туризмът, без значение от страните, от които летят до Куба, е един от главните източници на приходи за страната. Но това индиректно отразява и степента на съвместен интерес на страните. Ако разгледаме други сегменти, в които Куба има водеща позиция, би трябвало да се означи минната промишленост. По-точно кобалт и никел.

По произвеждане на никел Куба е измежду водачите наред с Русия, Канада и Австралия.

Има един доста забавен колорит, обвързван с работата на канадската минна компания Sherritt International в Куба. Въпреки че Съединени американски щати прецизно наблюдават използването на глобите от своите сътрудници, тази компания има изключение. Причината е, че от този никел се вършат центове, т.е. никелът се добива в непосредствените ползи на Съединените щати.

Теоретично, в случай че Русия натисне канадското наличие в този бранш в Куба (с желания към Хавана), тогава бихме нанесли удар по едно и също време по ползите на две враждебни страни по едно и също време. Може да има още такива планове, защото Русия е с режим на оптимално облагодетелствана нация.

Въпреки че към момента има редица нюанси, които усложняват транзакциите, да вземем за пример неналичието на съветски банки в Куба. Известно е, че този въпрос сега се работи и неговото решение ще подтиква в допълнение съдействието сред двете страни освен на равнище страни, само че и на равнище частен бизнес.

Друг значим аспект, объркващ съдействието, е бюрократизацията на процесите и от двете страни. Например партиите на високо равнище се договарят за някакви ограничения или планове. Но когато се стигне до това, всичко се забавя на приблизително равнище, тъй като няма подобаваща законодателна рамка. И нито Русия, нито Куба ще трансформират законите с някакво съглашение.

Следователно са нужни различни разновидности, които да устройват и двете страни и да заобикалят съществуващите спънки. Тук кубински студенти идват да учат при нас по квоти и са принудени да учат още една година съветски. И Куба, и Русия харчат големи суми за образованието и живота си. Би било по-ефективно да създадем курсове по съветски език непосредствено в Куба, тъй че към този момент готови и стимулирани студенти да идват при нас. И това би понижило разноските на двете страни, само че би подобрило имиджа на Русия непосредствено в Куба.

Същото може да се каже и за обмена на студенти и учени от двете страни. Той просто не съществува. Въпреки че, наподобява, след глобите от страна на Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз, ние освободихме забележителен капацитет (към това можем да прибавим дипломатически персонал), който може отчасти да бъде пренасочен към Куба.

Е, в случай че се разрови по-дълбоко, се оказва, че от времето на Съюз на съветските социалистически републики в Куба са останали неосъществени планове, като построяването на атомна електроцентрала и метрото в Хавана. И двете могат да бъдат размразени и пуснати още веднъж въз основата на към този момент по-ефективни технологии. И такива дълготрайни начинания биха подкрепили общата линия на стратегическо съдействие.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР