В нашия динамичен век напредъкът в образованието и технологиите оказват

...
В нашия динамичен век напредъкът в образованието и технологиите оказват
Коментари Харесай

Не се оплаквайте от децата си!

В нашия динамичен век напредъкът в образованието и технологиите оказват надълбоко въздействие върху живота на всички ни. Често се считаме за по-прогресивни и просветени от нашите предшественици. Въпреки това чувство за модерност обаче, някои суеверия и ирационални страхове не престават да съществуват. Често нещата, в които имаме вяра, наподобяват изцяло неуместни, само че не престават да въздействат на държанието ни. Тези суеверия са изключително мощни по въпроси, свързани с бременността и децата.

Бъдещите родители постоянно крият до последния миг положителната вест, че чакат правоприемник. След раждането на бебето доста родители не го демонстрират на никого отвън най-близкия домакински кръг, до момента в който бебето не навърши най-малко една година. И все пак, парадоксално, напълно скоро същите тези родители разгласяват голям брой ярки фотоси на децата си в обществените мрежи.

Раждането на дете безспорно е значимо и радостно събитие. В предишното младите родители били внимателни, те не канели непознати в домовете си, водени от комбинация от суеверия и религиозни вярвания. Често се опитвали да кръстят детето допустимо най-бързо. Миели му очите със светена вода като се прибирало от игра, с цел да го пазят от неприятни погледи. Някои изключително деликатни майки пък въобще си криели децата до момента в който не тръгнели на учебно заведение.
И през днешния ден доста родители се придържат към тази процедура, пробвайки се да не демонстрират детето си на непознати хора. Въпреки това желанието да споделиш насладата си остава мощно. В обществените мрежи родителите постоянно разгласяват фотоси на децата си, само че се пробват да скрият лицата им с емотикон, фрагментите са с ръчички, краченца или на бебето в тил.


Необходимо ли е такова вторачване?

Старецът Николай Гурянов* предизвиква родителите да бъдат деликатни и да се въздържат от разискване на държанието на децата си с другите. Той предизвестява, че даже близки другари и родственици могат да изпитат ревнивост и несъзнателно да пожелаят зло. Той споделя: „ Не се оплаквайте от децата си на никого, с изключение на на светиите и Богородица. И не се хвалете, не дразнете враговете си. Ако нещо неприятно се е случило - има зли хора, ще се радват. Ако нещо хубаво е станало - може да провокира злоба у тях “.

Помислете за този сюжет: две приятелки от детинство са на разнообразни пътища в живота. Едната се омъжва и основава семейство, а другата остава необвързана и гради кариера. Времето минава. Неомъжената към момента е сама, без деца и брачен партньор. От време на време се среща със своята фамилна приятелка. Започва да изпитва пристъпи на злоба към фамилното й благоденствие. Може даже несъзнателно да изпита наслаждение да чуе какъв брой й е мъчно да отглежда деца и да построява връзки със брачна половинка си. Хората постоянно изпитват задоволство, когато чуят за спорове и компликации в живота на другия.
Затова старецът Гурянов поучава, когато се сблъскате с компликации в развъждането на дете, да се доверите на божественото - Бог и Дева Мария. Потърсете тяхното управление и поддръжка, вместо да обсъждате триумфите и тестванията на вашето дете с другари и семейство.
Не се хвалете с успехите на децата си, не разкривайте пред никого най-дълбоките им секрети, не споделяйте прекарванията им, не се оплаквайте от тях.
Изведете си го като предписание – по-добре е да пазите в загадка доста неща както за децата си, по този начин и за околните си. Има една остаряла сентенция: „ Не перете мръсното си долни дрехи на обществено място “ - ще извършите положително на себе си и на другия човек. И на елементарния въпрос: „ Как си? “ най-добре би било да отговорите със примирение: „ Вървим тихичко напред, с Божията помощ “.
Когато ви е тежко на душата и желаете да споделите, по-добре се обърнете към духовните практики. Можете да посетите черква или да се молите вкъщи. В диалог с Висшите сили намерете разтуха и поддръжка, обърнете се за помощ към Пресвета Богородица и светиите.
Старецът Николай Гурянов споделя, че децата, чиито родители се молят откровено и буйно, постоянно имат повече триумфи в живота. Това се отнася за търсенето на работа и кариерното им развиване.

В диалозите с други хора е рационално да се концентрирайте върху неутрални тематики като природа и време, като избягвате персонални фамилни проблеми. Този метод минимизира риска от злоба, жлъч или зложелателство от страна на другите.

Както споделя великият драматург Бърнард Шоу: „ Научете се да не казвате нищо на никого и тогава всичко ще бъде наред с вас “.
В последна сметка мъдростта на по-възрастните ни учи да ценим персоналните си наслади и скърби, като ги споделяме единствено с тези, които в действителност могат да предложат поддръжка без наказание или злоба.

*Николай Алексеевич Гурянов (1909-2002) е съветски православен християнин и прочут миротворец. Приписват му се голям брой чудеса и изцеления.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР