В наши дни в по-голямата част от европейските държави ангорските

...
В наши дни в по-голямата част от европейските държави ангорските
Коментари Харесай

Отглеждане и грижа за ангорска котка

В наши дни в по-голямата част от европейските страни ангорските котки напълно несправедливо са изместени от персийските котки. Не че вторите не заслужават вниманието ни, само че тук ще ви покажем какви са прерогативи в развъждането на ангорските котки, които също спадат към групата на дългокосместите котки.

За татковина на днешните ангорски котки се смята Анкара, която в миналото е била известна като Ангора. Това напълно не значи, че можете единствено от Турция да се сдобиете с сходна красавица/красавец, тъй като още през 13 в. в Азербейджан са се провеждали изложения на ангорски котки.

Но е реалност, че турците смятат тази порода за своя и даже поставят специфични грижи за съхранението ѝ. Ангажираността им в това отношение личи даже от прибирането в своя зоопарк на 2 ангорски котки за опазването на породата им.

Какво знаем за характера на ангорската котка? Те са доста темпераментни, игриви и обичливи. Това са котки, които е добре да бъдат забавлявани и даже някои експерти предлагат на хората, които постоянно отсъстват от вкъщи си и нямат опция да обръщат задоволително внимание на домашния си любим, да си вземат непосредствено две ангорски котки.

 Отглеждането на ангорска котка не е мъчно

Вероятно незабавно бихте отхвърлили сходна концепция считайки, че грижите по развъждането им ще ви дойдат допълнително. Тук е и огромната илюзия за множеството хора, които незабавно вземат решение, че всички дългокосмести котки изискват всекидневно разресване и постоянно къпане - съществена разлика сред персийската и ангорската котка.

При ангорската котка липсва така наречен вълнист подкосъм и нейната четина рядко се заплита. Да, належащо е разресване на котката, само че не всекидневно, а един път седмично. Единствено когато котката сменя козината си е добре да я разресвате два пъти седмично. А къпането на котката е належащо единствено, в случай че пухкавата ангорска четина е мощно нечиста. Което се случва рядко, тъй като тази порода е с отлични хигиенични привички.

Също по този начин, за разлика от персийските котки, ангорските нямат проблеми с шума и даже се усещат добре в компанията на деца (за които се знае, че не са от най-тихите създания).

 Турска ангорска котка

Така че въобще не се чудете дали да си вземете ангорска котка (защо не и 2? ), те не се отглеждат по никакъв начин мъчно, а главните ви грижи биха включвали това, което важи за всички породи котки - предложение на вода и котешка храна, постоянно разчистване на котешката тоалетна и имунизации. Упс, за малко да забравим- сдобийте се и с котешка катерушка, тъй като ангорската котка е доста напорист планинар!

Ако въпреки всичко решите да си вземете котка, разгледайте нашите разгласи за коти.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР