В Народното събрание започнаха дебатите по корекция на наложения в

...
В Народното събрание започнаха дебатите по корекция на наложения в
Коментари Харесай

Управляващото мнозинство предлага замразяване на цените на ток, парно и вода до края на март 2022 г.

В Народното събрание започнаха дебатите по промяна на наложения в сряда, по предложение на ГЕРБ, мораториум върху повишението на цените на тока, водата и парното и оставането им на равнищата от 1 януари 2021 година

Сега ръководещото болшинство предлага той да влезе в действие от деня на обнародването му в " Държавен вестник " и да работи до 31 март 2022 година

Председателят на краткотрайната парламентарна комисия за енергийната рецесия Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната " изясни пред Българска национална телевизия, че депутатите са разбрали каква неточност са позволили незабавно щом дали своят вот решението, с което не разполагали в писмен тип.

Попитан за какво не са чули Движение за права и свободи, които предизвестиха, че ГЕРБ подлага " динена кора " и последствията ще са трагични за енергетиката, Рибарски се оправда по този начин: " Г-н Аталай единствено сподели, че ни готвят капан. Не сподели какъв тъкмо ще е той. "

Днес в пленарна зала Тома Биков от ГЕРБ оправда оферти мораториум със задна дата от 1 януари 2021 с Българска социалистическа партия. Социалистите ги нарекоха нагли.

" Мъглата стартира да се размърдва и зад нея се вижда още една мъгла ", съобщи Биков. Той попита кой ще готви новите енергийни ограничения през идващите три месеца - държавното управление, министърът на енергетиката или краткотрайната комисия.

Тома Биков изиска в Народното събрание да пристигна или министър председателят, или енергийният министър, или началникът на кабинета на Кирил Петков, с цел да обяснят каква им е концепцията по озаптяването на цените и какви ограничения ще подхващат.

" Като виждам по какъв начин с лека ръка се постановат мораториумите от през днешния ден за на следващия ден, не може по този начин да постановяваме ограничения... Ама не знаем кой ще носи отговорност. Един съвет - виждам, че сте тръгнали след Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия могат единствено да ви докарат до някакъв банкрут ", предизвести депутатът от ГЕРБ.

" Ние слушахме Гьоков и Нинова и предложихме, а вие всичките го приехте, апелирам ви, в случай че би трябвало да пристигна министърът на енергетиката, да пристигна и да каже на следващия ден ще вършим това, на 31 март чакаме подобен резултат, действително този мораториум е до 1 юли, тъй като тогава се трансформират цените “, разяснява Биков.

" Учудвам се на вашата безочливост " , отговори му ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски. Той упрекна ГЕРБ, че точно те са докарали страната до днешното ѝ положение.

" И обстановката, в която докарахте бизнеса - да не може да си заплаща тока, жителите да не могат да си заплащат. Вие доведохте до банкрут страната. Вчера кой предложи този мораториум да е от 1 януари? Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Политическа партия или вашият ръководител? И заставате тук и казвате кой да носи отговорност? Няма да позволим да хвърляте вашето незнание вашата непросветеност върху ръководството ", съобщи Свиленски.

От Движение за права и свободи непосредствено предложиха анулация на мораториума и упрекнаха болшинството в лобиране .

" Знаете ли на кого са огромните фотоволтаични централи? И ГЕРБ го знаят, и вие го знаете. Ако желаете да им дадете на огромните зелени централи 250 милиона за три месеца, само че този път няма да е от неведение, ще сте дали пари на американските централи, на Прокопиев и другите ", сподели Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

Той упрекна пленарната зала, че е прогонила вложителите за половин година напред. Не може да се постановат мораториуми, те са за банановите републики, съобщи той.

Депутатите подеха самодейност и за броене кой има бизнес с ВЕИ.

От " Възраждане " оповестиха, че 160 депутати в пленарната зала имат такава връзка, а от Българска социалистическа партия пък напряко приканиха да стане прав всеки народен представител, който няма отношение към бизнес със " зелена сила ".

В коментар Рамадан Аталай заключи: " Аз не знам за какво от Българска социалистическа партия не станаха ".

" От два дни социалистите са в ръководството и към този момент имаме руска власт, плюс електрификация ", направи своя прочит Любен Дилов-син. Депутатът от ГЕРБ предложи на ръководителя на Народното събрание да пусне депутатите в коледна почивка, през това време болшинството с кабинета да се събере на семинар на Боровец и да сондира позиции.

Преди това енергийни специалисти разясниха решението за налагане на мораториум върху цените на тока, парното и водата като популизъм.

" Шокиран съм от загубата на групов разсъдък в Народното събрание ", разяснява на собствен ред Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес и някогашен народен представител от " ИТН " пред Българска национална телевизия. Според него това е противоконституционно решение, защото Народното събрание не може да се бърка в пълномощията на самостоятелен регулаторен орган.

Според Хиновски вчерашното решение на Народното събрание заплашва задатъка на България по Плана за възобновяване и развиване. По думите му Европейска комисия ще ни размаха пръст, а в най-лошия случай ще започва и наказателна процедура против България.

" Енергетиката е характерен бранш, който крие доста опасности от несъответстващи решения ", сподели Хиновски. Той прикани депутатите да анулират " този несъответстващ мораториум ".

" Без подозрение, през вчерашния ден беше един срамно печален ден за българския парламент и се надявам през днешния ден разсъдъкът да надделее, да има политическа воля, да излезе някой и да каже: „ Извинявайте, ние сбъркахме през вчерашния ден - забравете за този мораториум ", разяснява енергийният специалист Васко Начев пред Нова телевизия.

Той дефинира дейностите на депутатите като " див популизъм ".

" По късата допирателна се пробваха да си обезпечат спокойни коледни празници и хората да бъдат удовлетворени. Да, на първо четене в действителност няма рационален човек, който да не си каже: „ " Ето, те мислят за нас ", без да си дават сметка по какъв начин действително наподобяват нещата, приемайки такова нещо ", изясни Начев.

На въпрос какво би станало, в случай че мораториумът продължи да работи със период до 31 март с декемврийските цени на тока, той отговори: " Това значи четири месеца да не се знае кой пие и кой заплаща. Някой би трябвало да заплати тази сметка. С вчерашния мораториум те не споделят кой ще е той. Означава, че новото държавно управление се вкарва в коловоз, от който няма излизане ".

По думите на специалиста едно от нещата, които би трябвало да бъдат направени неотложно, е да се извърши със наличие понятието " енергийна беднотия ". " Всеки един българин да знае какъв е екзистенциалният най-малко, в който се намира. Да се субсидира и подкрепя този сегмент от обществото ", изясни Начев.

Той разяснява дали гласуването на мораториума е популизъм или недоумение.

" Без подозрение, ГЕРБ има задоволително опит. Те съзнателно го направиха. Освен, че знаеха, че ще подведат останалите, имат персонален интерес това да бъде признато. Погледнете какъв брой от депутатите на ГЕРБ са свързани с ВЕИ бранша. Бях направил инспекция преди няколко години за 43-ото Народно заседание. От 240 депутати - 160 бяха свързани с този бранш ", разяснява Начев.

Той изясни, че едно от предложенията на КЕВР е било да се понижи дотацията за ВЕИ бранша. " Те се усетиха, че това незабавно ще рефлектира върху тях и дайте да сложим мораториум още няколко месеца да са по старите правила, с по-висока дотация " , сподели енергийният специалист Начев.

Очаквайте детайлности

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР