В началото на юли е предвидено да заработи т.нар. Държавен

...
В началото на юли е предвидено да заработи т.нар. Държавен
Коментари Харесай

През юли ще заработи Държавен хибриден частен облак

В началото на юли е планувано да проработи така наречен Държавен хибриден частен облак. На него ще работят сега съществуващите и новите осведомителни системи на централните и общинските администрации.

Системата е значима за реализирането на така наречен електронно ръководство на административните услуги. Като да вземем за пример системата за ръководство на европейските средства, единната система за туристическа информация, електронната система за публични поръчки, които към този момент са в облака.

До края на май се чака да приключат тестовите тествания и качването на системите на общините. Започват и образования на админите на „ облака “ и на структурите от централната и локална администрация.

От Държавна организация „ Електронно ръководство “ показват, че облакът ще е от изгода за огромните и дребни администрации при обезпечаване на нужната осведомителна и информационна инфраструктура за предлаганите от тях електронни услуги за жителите и бизнеса.

Проектът планува да има център за данни край София, интернет възел и център за възобновяване на данни при бедствия и повреди край Велико Търново.

Изграждането на облака продължава поетапно от 2-3 години.

През лятото на 2020 година беше оповестено, че са отпуснати 54 милиона лв.. 46 млн. лева са по европейско финансиране, а 8 милиона - по национално. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР