В началото на XV век много от португалските пътешествия из

...
Коментари Харесай

Изпълнителните директори са новите монарси

В началото на XV век доста от португалските пътешествия из Африка и в Азия са били финансирани от португалския принц Енрике, който историците са нарекли " Енрике Мореплавателя ". Когато Христофор Колумб потърсил финансиране за плануваното си пътешестване на запад до " Индиите ", първо се обърнал към краля на Португалия, преди да реализира триумф с Фердинанд и Изабела от Испания. Монарсите финансирали изследвания, тъй като вярвали, че сходни пътувания ще разширят властта им и съкровищниците им.

През XXI век корпоративните мениджъри са станали надълбоко ангажирани с завършения и проучвания. Сър Ричард Брансън от Virgin и Джеф Безос от Amazon преди малко пътуваха до ръба на космоса. Илън Мъск от Tesla създаде програмата SpaceX и приказва за възможната колонизация на Марс. Мъск и Безос се надпреварваха за контракт за употреба на бъдещи кацания на Луната. Безос даже предложи отчасти финансиране на плана.

Само по себе си това е удивително развиване. Преди 60 години, когато галактическата конкуренция беше сред Америка и Съветския съюз, малко на брой можеха да си показват, че обособените предприемачи в миналото ще имат ресурсите да влязат в борбата. Тази смяна приказва за смисъла на благосъстоянието в XXI век.
Приликите не са малко
Приликата с безспорните монарси не стопира единствено с изследователската активност. Подобно на минали владетели, актуалните магнати построяват свои лични монументи под формата на корпоративни централи, освен като небостъргачи в Лондон и Ню Йорк, само че и като обширни ниски кампуси в Силициевата котловина. Докато античните владетели са пътували с каляски, актуалните основни изпълнителни шефове се отделят от обществеността в лимузини и частни самолети с персонални водачи и водачи.

Подобно на старите монарси, ръководителите би трябвало да се оправят с конкурентни източници на власт. Те се сблъскват с еквивалента на феодалните барони, под формата на управителни препоръки, които могат да се опитат да ги смъкват от власт. Директорите би трябвало да се борят и с амбициозни принцове, които в актуалната епоха са по-младите ръководители, които биха желали работата им. Добрата вест е, че до момента в който детронираният монарх най-вероятно бива екзекутиран монарх, детронираният началник може и да се радва на обилно погашение на бонуси.

Съществува и способността им да управляват времето. В двора на Луи XIV, Краля Слънце на Франция, ритъмът на деня бил напълно отдаден на навиците на монарха, като най-щастливите придворни са имали удоволствието да го гледат по какъв начин се облича, обядва и си ляга.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР