В началото на тази година влезнаха в действие промените в

...
В началото на тази година влезнаха в действие промените в
Коментари Харесай

Ще плащаме по-скъпа изолация заради промяна в наредба

В началото на тази година влезнаха в деяние измененията в Наредба № Iз-1971 за строително-технически правила и правила за обезпечаване на сигурност при пожар. Основната смяна беше, че материалите, които могат да се употребяват, би трябвало да са със степен на горимост А1 и А2 – негорими материали и В и С – мъчно горими материали. Макар да няма още и година от измененията, експерти желаят още веднъж редакция на наредбата.

Този път главната смяна е при строителството и санирането на здания да отпадне потреблението на материали със степен на горимост В и С и да останат единствено тези от клас А1 и А2. Основният претекст за отпадането на материали със степен на горимост В и С е, че те не дават задоволително сигурност за пожарната сигурност, изключително когато става дума за здания с височина над 28 метра.

Друга смяна в наредбата е обвързвана с това, че при съществуването на разнообразни класове топлоизолацията, има и разнообразни условия към крайните покрития, респективно и към противопожарните линии. В взаимозависимост от това дали материалът, от който са направени линиите е клас А или В има и разнообразни условия за ширина. При клас А1 тя е 0.5 метра, а при В – 1 метър. „ Предложенията ни са свързани с това да изключим опцията за прилагане на клас В за противопожарни линии и да остане единствено материал не по-нисък от клас А2 с най-малко 0.5 метра широчина”, сподели по време на полемика по тематиката Инж. Красимир Делов, ръководител на секция „ Топлоизолации” към Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС).

Не всички експерти обаче са съгласни с препоръчаните промени в Наредбата. По време на полемиката бяха изказани опасения, че измененията са непълни, с извънредно доста празноти и неразбираеми фрагменти. Според една част от участниците в полемиката, не е редно за повторно в границите на една година нормативният документ да бъде променян. Необходимо е измененията да се преглеждат,както от чисто техническата страна, късаеща сигурността на хората, по този начин и от икономическа. В момента настоящата разпоредба чудесно комбинира тези два фактора. ”Неизбежно поражда въпросът, на кого толкоз доста му пречи по този начин настоящата разпоредба, че желае промени”, питат експерти.

Трябва да се зададе въпросът подготвени ли са старите структури да устоят на 10 пъти по-голямата тежест на топлоизолационния материал, какъвто е този с клас А1 или А2.

Ако вземем да вземем за пример калкан на постройка, 1000 кв.м (10 см дебелина), при полагане на новаторски EPS с клас по реакция на огън С, тежестта единствено на материала е 1500 кг. При препоръчаните промени той автоматизирано става 10 000 кг. Възниква въпросът по какъв начин старите структури ще устоят сходно натоварване, а това е единствено изолационният материал, без спомагателните лепилно-шпакловъчни смеси. Все отново приказваме за високи здания, където ветровото натоварване е с пъти по-голямо, изключително по ъглите на постройката, където имаме огромно засмукване и завихряне”, разясняват експерти.

Също по този начин остава изцяло неразбираемо дали това в допълнение утежняване на постройките е съобразено с противоземетръсните условия.

Представители на строителни компании, участващи в планове от Националната стратегия за енергийна успеваемост повдигат и тематиката за икономическия въпрос на нещата. „ Цената ще бъде най-малко по две, защото и ватата и лепилата, които се употребяват, а не на последно място и трудът ще бъдат два пъти по-скъпи”, разясняват експертите.

Предлага се смяна и във връзка с прикрепващите устройства. Към момента в наредбата е записано, че продуктите би трябвало да са със степен на горимост клас А1 и А2. Предложението на специалистите е да продължат да се употребяват стоманени дюбели, само че също по този начин да се даде опция да се употребяват пластмасови дюбели с железен винт или железен гвоздей. Доводът за това предложение е обвързван най-много с унищожаване на термомостовете в секторите, които могат да доведат до относително огромни загуби на топлота при положение, че се употребяват чисто стоманени дюбели и биха повлияли на визията на фасадите сега на кондензиране на влага.

„ Направеното предложение да се употребяват пластмасови дюбели с железен гвоздей, не е решение. Възниква въпросът какво се случва с пластмасата?” споделя Ангел Кочев, архитект в част „ Пожарна безопасност”.

Съществуват и редица други въпроси, като да вземем за пример за какво се одобряват промени без да е решен казусът с окачените фасади, за какво остава неуреден въпросът за покривите, доста по-конфликтна точка от самата фасада, какво се случва със старите панелки, които би трябвало да носят тази тежест – градивно подготвени ли са или се чака да се откърти един панел, с цел да се мисли тогава по-въпроса?

„ Явно някой доста бърза да се одобряват тези промени, които ще се върнат като бумеранг при Министерство на регионалното развитие и пожарната. Архитекти, проектанти и строители ще бъдат сложени в обстановка, в която няма да могат да дадат решения”, безапелационни са експерти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР