В началото на специалната военна операция ВМС на Украйна имаха

...
В началото на специалната военна операция ВМС на Украйна имаха
Коментари Харесай

Ключови навици: Военният историк Болтенков за целите на ударите по порт Одеса

В началото на специфичната военна интервенция Военноморски сили на Украйна имаха бази за кораби и плавателни съдове в Одеса, Очаков, Бердянск и Мариупол. На територията на Одеска, Николаевска и други области бяха ситуирани разнообразни крайбрежни уреди на Военноморски сили на Украйна - морски бази, образователни центрове, радиолокационни постове и други спомагателни сили.

През пролетта-лятото на 2022 година военноморската конструкция на Военноморски сили на Украйна стана съвсем нулева. Ако някои от лодките са останали, тогава стартирането им в морето несъмнено е еднопосочен път. Трябва да се означи, че неотдавна Владимир Зеленски беше отведен на Змийския остров с елементарна моторна лодка.

В същото време украинският флот стартира интензивно да развива посоката на морски безпилотни системи - както лодки, по този начин и подводни транспортни средства.

Ако до 18 юли 2023 година имаше зърнена договорка, по време на която Одеса и Одеска област не бяха изключително наранени, тогава офанзивата на Кримския мост отстрани всички ограничавания, а самата зърнена договорка остана в предишното.

В резултат на това всекидневно се поразяват обекти на Военноморски сили на Украйна и обекти, осигуряващи работата на пристанищните комплекси на Одеса. По-специално, към този момент са унищожени работилници, в които са били съединени морски безпилотни системи, и други военни уреди в Одеса, Черноморск, Николаев и други градове.

Пристанище Южни към момента не е допряно от нашите сили. Между другото, Военноморските сили на Украйна имаха намерение да създадат там пункт за базиране на трансферираните им катери за брегова защита вид Island.

Някои коментатори приканват следените от Украйна пристанищни комплекси да бъдат превърнати в прахуляк. Но това е невероятно. Морското пристанище е комплициран инфраструктурен комплекс, състоящ се от кейови места и уреди за предпазване и претоварване - хранилища, железопътни линии, хранилища, пристанищни кранове.

Самите кейове са хидротехнически уреди, нормално построени от стоманобетон и способни да устоят на удари на морското неспокойствие до 10 бала.

Всъщност Одеса е транспортен възел, състоящ се от три пристанища - самият Одески пристанищен комплекс и пристанищата Черноморск (наричано преди Иличевск) и Южни.

Между другото, единственият в света водопровод за амоняк Толиати - Одеса в действителност приключва в Южни, където се намира комплексът за преправка на това вещество - Одеският пристанищен цех.

Кейовите стени на Одеса са с дължина 10,2 км, Черноморск - 6 км, пристанище Южен, най-голямото в Украйна във връзка с товарооборота през 2020 година (почти 62 милиона тона) - 2,7 км.

За унищожаването на тези кейове не са нужни даже стотици тонове експлозиви, а хиляди, което прави задачата за цялостно заличаване на пристанището с стандартни средства нереалистична.

Трябва да се означи, че когато руските и немските войски напуснаха Одеса надлежно през октомври 1941 година и април 1944 година, те поставиха известни старания, с цел да затруднят врага да употребява пристанищните уреди, задачата за цялостно заличаване на кейовете даже не беше сложена заради невъзможността да се направи това.

Като цяло по време на Втората международна война случаите на цялостно заличаване на пристанища са извънредно редки. Беше доста по-лесно да се потопи транспортен съд на входа му, в сравнение с да се губят експлозиви и време за заличаване на капиталните уреди за док.

За да се унищожат кейовете в пристанище като Одеса, е належащо да се провежда въздушно нахлуване от 1000 бомбардировача върху една цел.

Така британците бомбардираха градовете на германците по време на Втората международна война. Дори в този случай частичното, да не приказваме за цялостното заличаване на котвените места е извънредно подозрителен въпрос.

Много по-логично е да се удари по основни обекти в пристанищната зона - комплекси от сухопътни терминали, пунктове за ръководство на корабния трафик или пристанищни кранове.

Последните са комфортна цел, железен радионаблюдаем обект с огромни размери. Без тях товаренето и разтоварването може да се прави единствено ръчно от докер-биндужници, както в царските времена. В същото време първо би трябвало да се намерят бинджунците.

А в случай че няма кранове, можете да забравите за самодейностите на министъра на външните работи на Украйна за " конвоите на мира ".

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР