В началото на следващата година, вероятно през януари, се очаква

...
В началото на следващата година, вероятно през януари, се очаква
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Преговаряме за доставка на първото перорално лекарство срещу Covid-19

В началото на идната година, евентуално през януари, се чака да получи позволение за приложимост от Европейска комисия първото перорално лекарство за COVID-19. Министерството на здравеопазването към този момент организира диалози с компанията производител и има подготвеност да бъде осъществена доставка на лекарството. Това заяви Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите, по БТВ. Той напомни, че към този момент има няколко позволени за приложимост лекарствени артикули за лекуване - Ремдесивир, моноклонални антитела, които са доставени в страната.

Към момента няма поръчка за имунизацията на " Новавакс ", само че такава може да бъде направена в идващите седмици и месеци, изясни Кирилов. По думите му това е първата антигенна ваксина и тя е друга категория.

" Към момента специалистите са счели, че не е належащо да бъде направена поръчка, защото има задоволително количества от позволените за приложимост ваксини. Възможно е това да стане непосредствено посредством компанията, през друга страна членка и Европейска комисия да получим от тази ваксина ", добави Богдан Кирилов.

По отношение на имунизациите на " Пфайзер " против COVID-19 за деца сред 5 и 11 година, той заяви, че първите количества към този момент са пристигнали. Доставени са 42 000 дози в 3 града в страната след утвърждението от ЕМА в края на ноември. " Доставката беше осъществена по едно и също време във всички държави-членки ", добави Кирилов.

По думите му нежеланите лекарствени реакции са сравними с тези при имунизациите за възрастни - болежка в мястото на приложение и зачервяване, мускулни болки, присъщи с обичайно поставените ваксини.

Данните все още се базират освен на клиничните тествания, а и на насъбрания опит в Европейски Съюз. Вече има приложени над 18 млн. дози, има и много месеци опит - 4-5 месеца, означи специалистът. Той добави, че данните демонстрират, че има надеждни резултати от клиничните изпитвания, и на това съображение водещите специалисти и ЕМА споделят, че рисковете са доста по-ниски, от колкото позитивния резултат от имунизациите.

" Във Велико Търново през днешния ден почнала имунизацията. Използван е един флакон, т.е. на 10 деца са сложени ваксини през днешния ден и процесът е стартирал. Има записани имунизации за на следващия ден, както в София, по този начин и във Велико Търново ", заяви Богдан Кирилов. " Важно е, че се дава като опция, тъй като има родители, които упорстват на техните деца да бъде сложена ваксина и по тази причина Европейски Съюз би трябвало да даде тази опция. Ваксината е доброволна, не е наложителна ", добави още той.

Важно е да се знае, че нужните количества ще бъдат обезпечени по договорите, които Европейска комисия е сключила с производителите, тъй че всички искащи да могат да се имунизират, сподели още Богдан Кирилов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР