В началото на следващата година в Норвежкия нобелов комитет, който

...
В началото на следващата година в Норвежкия нобелов комитет, който
Коментари Харесай

Българската православна църква отново ще бъде предложена за Нобелова награда за мир

В началото на идната година в Норвежкия нобелов комитет, който присъжда всяка година премията за мир, още веднъж ще бъде импортирана номинацията на Българската православна черква (БПЦ) за Нобелова премия за мир за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на гибелта през Втората международна война.
Това стана известно през днешния ден при срещата на юрист Моше Алони – дълготраен ръководител на АК на Израел, член на Колегията за другарски връзки сред адвокатурите на Израел и България и почетен ръководител на Сдружение „ Благодарност “ с ръководителя на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян. Заедно с Алони във Варна гостуват арбитър Меламед – углавен арбитър от Върховния съд на Израел, Николай Панков – секретар на Сдружение „ Благодарност “ и юрист Детелина Симеонова – ръководител на „ Сдружение за проучване на православието “. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативен съд – Варна.
От Апелативния съд напомнят, че юрист Алони и Сдружение „ Благодарност “ са измежду основателите за първото номиниране на БПЦ за Нобелова премия за мир при започване на 2017 година. След внасяне на първото предложение, посредством Петиция за поддръжка, преднамерено основана в Интернет, номинацията е била подкрепена от 2500 души от целия свят, които освен са я подписали, само че и са стимулирали подписа си. Благодарение на тази поддръжка номинацията за заслугите на БПЦ е достигнала до 5-то място в класацията на Нобеловия комитет от общо 318 оферти. През октомври тази година Нобеловата премия за мир получи Международната акция за възбрана на нуклеарното оръжие (ICAN).
„ Инициативата за повторната номинация за Нобелова премия за мир на БПЦ през 2018 година ще търси необятна поддръжка измежду институции, персони и общественици както в България, по този начин и измежду интернационалната общественост “, сподели юрист Алони.
„ Това е премия за същностни човешки полезности. Награда за смелостта, толерантността и героизма на БПЦ, които могат да бъдат образец “. Инициативата ще търси социална съпричастност и поддръжка още веднъж посредством Петиция в Интернет, само че и посредством преднамерено основан Международен комитет (съвет), в който ще бъдат поканени да влязат персони от целия свят. Номинацията ще бъде импортирана публично в Норвежкия нобелов комитет при започване на 2018 година, като регламентът изисква това да бъде направено от един политик, от един държавник и от представител на академична общественост.
Сдружение „ Благодарност “ към този момент е почнало да провежда срещи с представители на разнообразни общности и институции в България, включително и с магистратурата. Гостуването им във Варненския апелативен съд беше мотив гостите да се срещнат със спецификата на правораздавателната активност в апелативния регион, с просветителните, със обществените планове, както и с интернационалните връзки на институцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР