В началото на септември всяка година село Куртово Конаре, което

...
В началото на септември всяка година село Куртово Конаре, което
Коментари Харесай

Куртово Конаре продава капията онлайн

В началото на септември всяка година село Куртово Конаре, което е единствено на 15 км от Пловдив, организира Празник на чушката и домата.

Целта на събитието е да показа културата на селото, като сложи в центъра локалните кулинарни обичаи. Наред с богатата културна стратегия неговите гости се любуват и на кулинарните умения на локалните майсторки на лютеници. В продължение на два дни се пече лютеница и се вари доматена чорба за гостите на фестивала. Приготвеното зеленчуково пюре се раздава по-късно намазано на филии.

Всяка година след оспорвана конкуренция на площада се избира и Царица на лютеницата. Призът уважили майсторката, забъркала най-вкусната. Зеленчуковото пюре в селото се подготвя по обичайната локална рецепта, като за приготвянето му се употребява куртовският розов домат и куртовската капия.

Фестивалът последователно популяризира славата на вкусните плодове и зеленчуци от Куртово Конаре и се трансформира в самобитно място за поръчки на зимнина. За да са в крайник с времето, стопаните са разкрили електронен магазин, от който всеки може да се снабди с пресни плодове и зеленчуци или пък с приготвени от тях лютеници, туршии и мармалади. Клиентите са освен от България, само че и от чужбина. Много от локалните производители употребяват и Празника на чушката и домата, с цел да продадат част от продукцията си от розов домат, чушки куртовска капия и други локални зеленчуци и плодове.

Куртовският розов домат към този момент е част от международната съкровищница на „ Слоу Фуд “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР