В началото на септември у нас се очаква нова вълна

...
В началото на септември у нас се очаква нова вълна
Коментари Харесай

Експерт очаква нова Covid вълна есента, но успокои: Няма да е страшна!

В началото на септември у нас се чака нова вълна от Covid-19, която ще е провокирана от разновидността Омикрон, предвижда пред Българска национална телевизия проф. Радка Аргирова, вирусолог и консултант на премиера.

По думите й обаче, тя няма да бъде толкоз страшна като досегашните.

" Следим доста от близко какво става сега с двата нови разновидността. У нас и досега господства вид ВА2 на Омикрона, в този момент следим ВА4 и ВА5, които са открити още през декември в Южна Африка " уточни тя.

През януари е имало 1500 случая с тях, в края на март към този момент са 5000, в този момент стартира да се оформя вълна.

" Вчера се появи известието за намерено лице с носителство на тези разновидности и в Европа – в Ирландия. Смятаме, изчислявайки периодичността на разпространяване на обособените разновидности, че някъде при започване на септември у нас ще има вълна от ВА4 плюс ВА5. Тя обаче никога няма да бъде нито толкоз висока, нито толкоз страшна, както досегашните ", даде обещание вирусологът.

Все отново Аргирова предизвести, че сме в опашката на пандемията, като в този момент се чака един спокоен интервал.

Според нея до момента са разказани над 200 постковид синдрома, като на процедура всеки един орган в тялото ни може да бъде обиден.

" Световната статистика демонстрира, че сред 10 и 12% от хората, прекарали инфекцията, се сблъсква с това. Голямото предизвикателство към здравната система ще е точно засягането на процедура на всички органи “ ", предизвести проф. Аргирова

Експертът разгласи, че за хората с изключително тежки заболявянания - трансплантирани, тежки форми на левкемия или с изцяло подтиснат имунитет, към този момент има специфична нова имунизация - препарат, който вкарва напряко антитела в организма.

" Той е част от утвърдените нови препарати против ковид и би трябвало да дойде в България още през лятото. Става дума за към 2000 такива пациенти у нас и за всички тях новаторското лекарство, което съставлява пасивна имунизация, ще бъде обезпечено ", даде обещание проф. Радка Аргирова.

По обявата работи: Златко Желев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР