В началото на октомври цената за барел суров петрол беше

...
В началото на октомври цената за барел суров петрол беше
Коментари Харесай

Цените на петрола падат. Какво означава това за Русия?


В началото на октомври цената за барел недопечен нефт беше 85 $. Междувременно тя падна с над 20 $. Какво значи това за страни като Русия, които живеят на първо място от износа на първични материали?

За няколко седмици цената на петрола падна с една четвърт. Допреди няколко месеца множеството анализатори и наблюдаващи не предвидиха сходно развиване. С оглед на стабилната обстановка в Съединени американски щати те даже предвидиха повишаване на цените до над 100 $ за барел.

Как ще се развиват нещата по-нататък, е мъчно да се каже, твърди Ярослав Кобаков от съветския капиталов фонд Finam. Съществуват доста опасности на политическо равнище. Възможно е изостряне на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. Възможни са и нови наказания против Иран. " Предполагам, че цената на петрола ще се движи в границите на 65 до 70 $ за барел ", споделя той в диалог с Дъждовни води.

Главно три страни дефинират цената на суровия нефт. Трите дружно създават 40 % от добивания по целия свят нефт. На първо място са Съединени американски щати, които чрез фракинга се трансфораха в най-големия производител на нефт през миналите години. На второ място е Русия, следвана от Саудитска Арабия. И трите страни имат разнообразни ползи, което прави доста мъчно прогнозирането за развиването на петролния пазар.

Благодарности в Туитър

Президентът Тръмп желае ниски цени на петрола, с цел да предизвиква вътрешното ползване. Дори писа в Туйтър: " Цената на петрола пада. Това е прелестно! Това е като намаление на налозите за Америка и за света! Наслаждавайте се! Благодаря на Саудитска Арабия! Понижавайте цената още! " Саудитска Арабия пък желае цената на черното злато да се повишава. Само по този начин Рияд ще разполага със средства за преструктуриране на стопанската система си без да зависи напълно от петрола. Саудитска Арабия към този момент понижи добива на недопечен нефт. Русия надали ще последва нейния образец - без значение по какъв начин ще се движат цените на петрола.

Руските концерни като " Газпром " и " Роснефт " влагат през последните години доста пари в създаването на нови петролни полета в далечния Север и в модернизирането на инфраструктурата. И тези вложения би трябвало да се изплатят. За Кремъл е задоволително цената на петрола да стига до 53 $ за барел, с цел да може да показа подравнен бюджет. При настоящия курс от 62 $ Кремъл има още поле за деяние.

Цените на петрола и курсът на рублата

Директорът на Института за стопански разбори Игор Николаев твърди, че полето за деяние на Кремъл е лимитирано. Защото съветската стопанска система живее към момента от износа на първични материали. " Тази година за малко време се сътвори усещането, че курсът на рублата се отдели от цените на суровините. Сегашното намаление на цената на суровия нефт обаче оказва въздействие и върху курса на рублата, който пада ", споделя икономистът. Инвеститорите се отдръпват. А това спъва икономическото развиване.

" Роснефт " е най-големият съветски производител на нефт

" Руската стопанска система към момента е подвластна от международните цени на суровините. Тя натрупа запаси, когато цената на петрола беше 80 $ за барел. Но тези запаси не могат да стигнат за дълго време ", добавя Игор Николаев. Според него има и други фактори, които затрудняват стопанската система на Русия. Колебанията на държавното управление да прокара либарални промени да вземем за пример. Чуждестранните вложители се държат настрани, тъй като никой не знае какъв брой тежки ще бъдат глобите от страна на Съединени американски щати поради аферата Скрипал и войната в Източна Украйна.

Какво може да стори ОПЕК?

Игор Николаев счита, че готовността на руснаците за митинги ще нарасне, в случай че приходите им не престават да понижават. През есента Кремъл предприе марки за стабилизиране на икономическата обстановка. Въпреки това доста руснаци са недоволни. Реалните приходи не престават да понижават. Мнозина са срещу пенсионната промяна. Въпреки рухването на международните цени на петрола, цените на бензина в Русия остават високи. Кремъл се пробва да контролира цените на бензина в някои елементи на Русия. Ярослав Кабаков счита тази мярка за неправилна от икономическа позиция, само че оправдана от политическа.

Междувременно съветската Централна банка предвижда цена на петрола от 55 $ за барел през 2019 година и инфлация в размер на 5 до 5,5 %. На идната среща на върха на 14-те страни от ОПЕК плюс Русия през декември ще се разисква в каква посока ще се движат цените на суровия нефт. Наблюдателите обръщат внимание на растящите петролни запаси на Съединени американски щати, които оказват напън върху цената на суровия нефт. Затова и прогнозите са доста сложни. Никой не знае какъв брой сурова ще бъде зимата в Съединени американски щати. Никой не може да планува дали рецесията сред Съединени американски щати и Русия ще се изостри и дали китайската стопанска система ще продължи да се свива. А това се все рискови фактори, които могат да окажат въздействие върху сензитивната цена на суровия нефт.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР