В началото на ноември 50 депутати от грузинската опозиция се

...
В началото на ноември 50 депутати от грузинската опозиция се
Коментари Харесай

Би Би Си: Руска военноморска база в Абхазия поражда опасения от въвличане на Грузия във войната с Украйна

В началото на ноември 50 депутати от грузинската съпротива се обърнаха към страните-членки на НАТО и Европейски Съюз, призовавайки за единна позиция против проекта на Русия да сътвори непрекъсната военноморска база в отделилата се грузинска област Абхазия, написа Би Би Си. Плановете на Кремъл породиха опасения, че базата може да въвлече Грузия, която се надява да се причисли към Европейски Съюз, във войната на Русия в Украйна и да навреди на личните проекти на Тбилиси за пристанище на Черно море. „ Ние единомислещо и твърдо осъждаме съветската окупация, милитаризация и други дейности, ориентирани към анексиране на окупираните райони на Грузия, нов израз на което е откриването на непрекъсната съветска военноморска база в пристанището Очамчире “, се споделя в изказването на депутатите.

Седмици по-рано фактическият водач на Абхазия Аслан Бжания удостовери, че е подписано съглашение с Кремъл за непрекъсната военноморска база в черноморското пристанище Очамчире. Абхазия е интернационално приета като част от Грузия, само че е под контрола на съветски и сепаратистки сили от 90-те години на предишния век, припомня английското издание.

Външното министерство на Грузия осъди проекта на Русия като „ жестоко нарушаване на суверенитета и териториалната целокупност на Грузия “, макар че управляващите в Тбилиси омаловажават смисъла на непрекъснатата военноморска база. „ Дори и да стартират да строят базата в Очамчир, това ще им отнеме най-малко три години “, сподели Николоз Самхарадзе, началник на Комитета по външни връзки на Грузия. „ Ние сме съсредоточени върху непосредствените закани, а не върху заканите, които могат да дойдат в бъдеще.

Той изяснява, че държавното управление е по-фокусирано върху грузински жители, убити или отвлечени от съветските сили покрай окупационната линия, която разделя Грузия от нейните разколнически територии Абхазия и Южна Осетия.

„ Не следим никакви придвижвания за започване на строителство в Очамчире.

Би Би Си обаче демонстрира сателитни изображения, които потвърждават нови строителни действия в пристанището след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година Според администрацията на Абхазия тази работа значи, че Очамчире към този момент може да приема по-големи товарни кораби с водоизместимост до 13 000 тона.

Украинската разследваща организация обаче твърди, че задачата е да се даде опция на бойните кораби от Черноморския флот на Русия да употребяват Очамчире като безвредно пристанище. Ако Русия употребява Очамчире, с цел да нападна Украйна или в случай че Украйна избере да насочи съветски военноморски лодки там, тогава Грузия ще стане страна във войната, споделя Натия Сескурия от Royal United Services Institute.

„ Ако Путин има потребност Грузия да бъде въвлечена в тази война, той ще го направи, в случай че е в негов интерес и има всички благоприятни условия да окаже напън върху Грузия, за жалост “, сподели тя. Това освен способства за страховете на Грузия да не бъдат въвлечени във войната, само че има опасения, че личните проекти на Тбилиси за мега-инфраструктурен план на брега на Черно море могат да бъдат възпрепятствани.

Дълбоководното пристанище в Анаклия е най-близкият грузински град до следената от Русия Абхазия. Проектът се счита за жизненоважен за стимулиране на търговията по по този начин наречения Среден кулоар, най-бързият маршрут за доставка на товари сред Азия и Европа.

Маршрутът заобикаля потреблението на Русия като сухопътен проводник и Световната банка е пресметнала, че може да понижи на половина времето за пътешестване и да утрои комерсиалните размери до 2030 година Кремъл от дълго време се опълчва на това като план на Съединени американски щати, а съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че подводниците на американския флот ще могат да дебаркират там. Но до момента в който Грузия има като цяло проевропейско население, нейното държавно управление има комплицирани връзки с Москва, разяснява още Би Би Си.

През 2020 година грузинското държавно управление анулира контракт за създаване на дълбоководното пристанище, който беше предоставен на консорциум, подкрепян от западни банки и вложители.

Мамука Хазарадзе, който управлява първичния Консорциум за развиване на Анаклия, споделя, че държавното управление в Тбилиси е спряло развиването на пристанището, с цел да успокои Москва.

„ Най-големият проблем, който имаме с това държавно управление е, че те обслужват съветските ползи, тъй като Анаклия не е в полза на Русия да бъде издигната “, сподели той. Доказателство за това е съветската база, издигната единствено на 30 км нагоре по брега на Черно море.

Правителството на Грузия упорства, че проектът за дълбоководно пристанище ще бъде обновен и печелившата оферта ще бъде оповестена скоро.

Николоз Самхарадзе, който ръководи парламентарната комисия по външни работи, декларира, че обвиняванията, че държавното управление му е проруско, са „ неуместни “. „ Как, за Бога, проруско държавно управление може да подпише съглашение за асоцииране с Европейския съюз, да получи безвизов режим с Европейския съюз и статут на претендент за Европейския съюз? “ пита Самхарадзе. Той добави, че Русия употребява Очамчире, с цел да заплаши Грузия поради упоритостите ѝ да се причисли към Европейски Съюз.

Очаква се дефинитивно решение по отношение на кандидатурата на Грузия за статут на кандидатка за участие в Европейски Съюз от европейските водачи на срещата на върха през декември тази седмица.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР