В началото на месец март Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)

...
В началото на месец март Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)
Коментари Харесай

Все повече страни в Европа искат „Спутник V“

В началото на месец март Европейската организация по медикаментите (ЕМА) разгласи, че е почнала процедурата по оценка на съветската ваксина “Спутник V”. Кога тя ще получи публично утвърждение, към момента е мъчно да се каже. Унгария и Словакия към този момент позволиха използването на препарата, без той да бъде публично утвърден от ЕМА.

Австрия към този момент договаря за съветски ваксини

Междувременно медиите в Австрия оповестяват, че сега Виена договаря интензивно с Москва за закупуването на съветски ваксини. Обсъжда се доставянето на 300 хиляди дози от “Спутник V” през април, други 500 хиляди през май, и още 200 хиляди през юни. Все още няма дефинитивно решение. От администрацията на Себастиан Курц оповестиха, че австрийският канцлер е позвънил на съветския президент Владимир Путин на 26 февруари и е разискал с него опцията за доставки за Австрия на съветската ваксина “Спутник V”. Последвали са и диалози с Руския фонд за директни вложения, който дава отговор за разпространяването на препарата, както и с съветския дипломат във Виена Дмитрий Любински.

Макрон и Меркел също демонстрират интерес

Във видеоконферентна връзка немската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са разискали с Владимир Путин опцията за партньорство във връзка с имунизациите. Те са разискали и “Спутник V”, удостовери представителят на немското държавно управление Щефан Зайберт. Производството и използването на съветската ваксина в границите на Европейския съюз зависи от решението на Европейската организация по медикаментите. То ще бъде взето “по същите критерии”, както и при останалите ваксини, твърдят още от Берлин. Според Кремъл, в диалога са били разисквани и вероятностите за “възможни доставки и взаимно произвеждане на този препарат в страните от ЕС”. В Русия чакат, че през април EMA ще даде своята оценка за производството и съхранението на имунизацията. Руската фармацевтична компания R-Pharm възнамерява да стартира произвеждане на дози от препарата в Бавария през юни или юли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР