В началото на месец февруари тази година беше обнародван приетият

...
В началото на месец февруари тази година беше обнародван приетият
Коментари Харесай

Подаване на сигнали при финансови и други злоупотреби


В началото на месец февруари тази година беше обнародван признатият от 48-то Народно заседание Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания.

С този закон се уреждат изискванията, редът и ограниченията за отбрана на лицата в обществения и в частния бранш, които подават сигнали или обществено оповестяват информация за нарушавания на българското законодателство или на актове на Европейския съюз , които заплашват или повреждат публичния интерес и правото на Европейския съюз, както и редът и изискванията за подаване и разглеждане на такива сигнали или обществено оповестена информация.

Приемането на подобен закон бе нужен и с оглед вземане предвид с правото на Европейския съюз за въвеждането в националното законодателство на условията на европейското законодателство. Какви са главните права на жителите съгласно този нов закон и по какъв начин може да се ползват , дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Законът има за цел да обезпечи отбраната на лицата в обществения и в частния бранш, които подават сигнали или обществено оповестяват информация за нарушавания на българското законодателство или на актове на Европейския съюз, станала им известна при или във връзка осъществяване на трудовите или служебните им отговорности или в различен работен подтекст.

 istock istock
Важно е да се означи, че в закона се намират отговори на редица основополагащи и основни въпроси като да вземем за пример началния миг, от който сигнализиращото лице може да се употребява със отбрана, каналите (формите) за подаване на сигнали, възбраната за ответни дейности от другата страна и други основни формулировки.

Защитата по закона се ползва по повод насигнали или обществено обявяване на информация за нарушавания на българското законодателство или на посочените в приложението към закона актове на Европейския съюз в региона на публичните поръчки, финансовите услуги, артикули и пазари и предотвратяването на изпирането на пари и финансирането на тероризма, сигурността на превоза, опазването на околната среда, публичното здраве, отбраната на потребителите, отбраната на неприкосновеността на персоналния живот и персоналните данни, сигурността на мрежите и осведомителните системи и други, които са детайлно разказани в нормативния акт.

Законът се ползва и във връзка с сигнали или обществено обявяване на информация за нарушавания на българското законодателство в региона на разпоредбите за възнаграждение на дължими обществени държавни и общински вземания, трудовото законодателство и законодателството, обвързвано с осъществяването на държавна работа.

Подаването на сигнал по закона е открито като персонално право на служащия или служителя и не може да бъде трансферирано.

С оглед опцията за бързо попречване на нарушаване или премахване на последствията от такова нарушаване сигналът следва да се подава предпочитано посредством канал за вътрешно подаване на сигнали.

В случай че има основателно съмнение, че за сигнализиращото лице съществува риск от ответни, дискриминиращи го дейности, както и че няма да бъдат подхванати ефикасни ограничения за инспекция на сигнала, сигналът може да бъде подаден посредством канал за външно подаван е.

С оглед високия публичен интерес от попречване на нарушавания на българското законодателство и на актове на Европейския съюз се предизвиква общественото обявяване на информация за такива нарушавания . Лицата, обществено оповестяващи такава информация, с изключение на със закрилата по този закон се употребяват и с откритата в Конституцията протекция на свободно разпространение на информация.

Справка:

Чл. Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушения
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР