В началото на месец април Странджанският манов мед стана осмата

...
В началото на месец април Странджанският манов мед стана осмата
Коментари Харесай

Как да разпознаваме кой е истинският манов мед, който вече е запазена марка в ЕС

В началото на месец април Странджанският манов мед стана осмата българска храна със предпазено име . Той влезе в листата на Европейския съюз със предпазени наименования за генезис. Новината беше посрещната с наслада от производителите , тъй като през времето на този неповторим артикул се е гледало и по различен метод.
Actualno.com беседва с Иван Георгиев, който е пчелар от 55 години: “Спомням си преди доста години, този мед беше чужд за хората, даже отхвърлян и подценен поради непознаването на неговите качества . На пазара се гледаше на него като на некачествена стока, най-много поради черния цветът му. А той е неповторим със своите качества, наличие и методът по-който го събират пчелите. “
Дългогодишният пчелар споделя, че мановият мед се образува от падналата върху дъбовите листа мана . Това са микроскопични организми, така наречените листни въшки. Пчелите ги събират, внася в кошера и обработват. Процесът се прави през лятото и есента, единствено в дъбовите гори на Странджа планина.
Всяко нещо което става известно в множеството случаи има своите имитации .
Как хората, които си купуват мед, да разпознават кой е същинският, чистият артикул?
“Единият от методите е като се сложи дребна капчица манов мед върху хартия. С химически молив се опитва да се написа върху меда. Ако моливът остави диря медът не е чист. Другият признак на мановият мед е черният му цвят “, споделя производителят на мед.
Има и нещо друго доста значимо, което би трябвало да знаят купувачите, прибавя Иван Георгиев, а то е че, мановият мед в никакъв случай не се втвърдява , не се захаросва, както става с нектарния мед при ниски температури. Пчеларят обаче предизвестява, че заради своите разнообразни качества, странджанският манов мед може да не се хареса на всеки организъм. За някои хора той е прекомерно мощен и както всяка храна към него би трябвало да се подхожда деликатно и да се употребява с мярка. Иван Георгиев напомня, че не инцидентно поговорката „ Падна манна небесна “, която е знак за благословение, се свързва с този тип черен странджански мед, с неповторим генезис и качества.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР