В началото на германската инвазия през лятото на 1941 г.

...
В началото на германската инвазия през лятото на 1941 г.
Коментари Харесай

Как освобождават Харков през Великата отечествена война

В началото на немската инвазия през лятото на 1941 година Харков е третият град в Съюз на съветските социалистически републики. Голям промишлен център, транспортен възел. В 900-хилядния град е едно от най-големите предприятия за произвеждане на танкове - Харковският тракторен цех, който произвеждаше скъпи бронирани машини. През града минава железопътна линия, има огромно бетонно летище, способно да приема всевъзможен вид самолети.

Загубата на Харков значи сензитивен удар за руската индустрия и противоположното му придобиване би довело до огромно, въпреки и не незабавно, нарастване на военното произвеждане. Това го схващат и руснаци, и германци. Следователно Харков постоянно е заемал значимо място във военните проекти на воюващите страни.

Изчакване и печелене на време

През 1941 година Червената войска играе в отбрана. Основната стратегическа задача е да се устои на немския блицкриг с допустимо минимум териториални загуби. За последвалото контранастъпление е належащо да се разчита на допустимо най-голямата индустриална и мобилизационна база. Но през 1941 година врагът е прекомерно мощен и дълго време максимумът, който може да се направи, е с цената на чудовищни старания и съществени загуби да се забави неговото нахлуване и последователно да се обезкървят най-хубавите противников обединения.

Провалът на отбраната на Киев през август-септември поражда голям казан, който гълтам руските армии с рекордни темпове. Този неуспех основава предпоставки за немско нахлуване към този момент към Харков. Основната ударна мощ на нацистите е 6-та войска на Вермахта. По-късно, на границата сред 1942 и 1943 година, тя ще бъде унищожена покрай Сталинград.

Врагът блокира Харков от Курск до 1 октомври. Части от Червената войска се пробват да отхвърлен, само че на вятъра - врагът крепко задържа автомагистралата и железопътната линия. Трябва да се носят ресурси по заобиколни пътища. И е належащо да се носят доста - стартира огромна евакуация на промишлеността от града. Това, което не може да бъде извадено, беше взривено - мощни заряди с часовникови механизми са залети с бетон. Направено е всичко, с цел да се нанесат колкото се може повече вреди на германците, ако градът бъде изгубен. В същото време градът деликатно се приготвя за защита, само че общата обстановка на фронтовете се намесва - на 15 октомври триумфите на германците принуждават главните сили да се изтеглят от града. До 20 октомври, когато врагът доближава покрайнините на Харков, в него остава единствено относително дребен гарнизон. Но даже и той се пробва да работи интензивно и да нападна при всяка опция. Тези офанзиви обаче не могат да попречат на подготовката на нападението - разгръщайки артилерия, германците го започват на 23 октомври. Градът устоява до късната вечер на 25 октомври, когато частите на Червената войска се отдръпват през река Северски Донец.

Главозамайване от триумфите

През новата 1942 година ситуацията на фронтовете е напълно друго. Вермахтът е спрян покрай Москва. Червената войска стартира контранастъпление. Не е задоволително да хвърлим врага на сто-два километра от столицата - и руснаците, и германците схващат аналогията с 1812 година по понятен метод. Изглежда, че си коства малко напън върху врага и той, отпаднал, ще падне самичък. Но не се получава. Контранастъплението ни се изчерпва към март, само че запасите, които не престават да постъпват разполагаем на Щаба, остават опция за поврат в обстановката.

Хипотетичният триумф край Харков разрешава на Червената войска да отсече, да притисне Азовско море и да унищожи цялата група южни армии. Това е прекомерно примамлива премия, с цел да не се опитат да я получат - и през май 1942 година Червената войска, откакто се приготвя, стартира смело нахлуване. Но 1942 към момента не е 1944. Нивото на командване и ръководство, както и качеството и оборудването на подготвените формирования не позволяваха нанасяне на дълбоки удари и обграждане на цели армейски групи, както се случва да вземем за пример по време на интервенция „ Багратион “ две години по-късно.

Нямайки време да изпълнят всички задания за пробив и обграждане, настъпващите руски дивизии затъват и сами станаха обект на вражеска контраофанзива. За страдание сполучлива. В резултат на това на 27 май настъпващите елементи на Червената войска попадат в котела. Само една десета от обкръжените съумяват да се измъкнат от него с титанични старания. Червената войска губи 170 хиляди души, а Харков остава в ръцете на германците. В резултат на този неуспех врагът съумя да премине към в началото доста сполучливата лятна атака в опит да доближи до кавказкия нефт. Но този път в последна сметка води германците до Сталинград.

Осуетено освобождение

Когато борбата при Сталинград приключва с унищожаването на една от най-големите немски полеви армии, Червената войска се втурва в нахлуване. И още веднъж Харков застава на пътя, който, както мислеше руското командване, в този момент несъмнено би било допустимо да се върне изцяло. Червената войска стартира да щурмува града на 15 февруари 1943 година Секретен сътрудник частите, които го пазят избират да изоставен града на идващия ден, с цел да не бъдат обкръжени. Паулус се предава единствено преди няколко седмици и никой не желае да повтори ориста му.

Отбраната на германците край Харков се управлява от фелдмаршал Манщайн. След като преди този момент не съумява да избави 6-та войска при Сталинград, в този момент той се демонстрира по-добре. Германците съумяват да се вкопчат в естествени трудности като река Миус и да спрат руската атака, а по-късно да подхващат контраофанзива. Редица руски кавалерийски и танкови елементи са обкръжени. Боевете за многострадалния град се водят от 12 до 15 март. В хода си руските елементи в Харков са обкръжени, само че множеството от тях в последна сметка сполучливо пробиват към своите. Но Харков още веднъж е изгубен. И скоро след него врагът завладява Белгород.

Няма нацисти от седемдесет години

През лятото на 1943 година се случва нещо невъобразимо за стандартите на Червената войска - Щабът непринудено предава самодейността на врага. Разузнаването декларира, че знае тъкмо къде германците възнамеряват да нападат – Курската дъга. Червената войска взема решение да играе в защита, като авансово приготвя позиции и изтощава врага. Всичко това е належащо, с цел да преминем сами в нахлуване, само че при по-изгодни условия. И по този начин в последна сметка се оказва - през лятото на 1943 година немските войски трошат зъби в руската защита и съперниците си разменят местата.

Руското нахлуване стартира при започване на август. Почти незабавно руските войски си връщат Белгород. На 17 август идва ред на Харков - Червената войска влиза в улични борби. По време на цялото нахлуване на Червената войска германците, както във всички предходни случаи, се пробват да стартират контраатаки. Само този път те не съумяват да наберат нужната мощ – танковите и моторизираните елементи са разрушени при опитите за придвижване покрай Курск. Този път всички противников офанзиви са сполучливо отблъснати от Червената войска. Във войната настава коренен поврат.

След като са отбити офанзивите на маневрени елементи, е въпрос на технология да се превземе градът. Харков най-сетне е освободен на 30 август. Въпреки многочислените неуспехи през годините, руснаците въпреки всичко си връщат града. Нацисткото ръководство в Харков стопира за дълги седем десетилетия.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР