В началото на дебата председателят на парламентарната комисия по енергетика

...
В началото на дебата председателят на парламентарната комисия по енергетика
Коментари Харесай

Парламентът е ”за” МС да се откаже от затварянето на въглищните централи

В началото на дебата ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) заяви, че народните представители от енергийната комисия са съумели да се обединят към общ текст на решение. Затова отпаднаха за разглеждане двата плана, препоръчани от " Възраждане " и от ГЕРБ-СДС, надлежно за напълно нов проект и за промени в съществуващия Плана за възобновяване и резистентност.

 

С признатото решение Народното събрание задължава Министерски съвет в период до 31 март 2023 година да предприеме всички нужни дейности, въз основа на смяна в обективните условия, невъзможността на България да извърши поетия ангажимент и за реализиране на целите на проекта REPowerEU да насочи обосновано искане до Комисията, като направи предложение за изменение на Плана за възобновяване и резистентност и да реализира единодушие и предварителна позитивна оценка от Европейска комисия за неговото изменение в няколко раздела.

 

Целта е от проекта да отпадне поетият ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, взимайки изходните равнища от 2019 година. Министерски съвет следва да предприеме такива дейности, с които да подсигурява привеждането на уговорките за декарбонизация в сходство с общоевропейските цели, като се обезпечи работата на централите за въглища без ограничаване най-малко до 2038 година.

 

Текстът от решението за смяна на Плана беше признат единомислещо със 185 гласа " за ". Текстът за въглищните централи поддържаха 180 народни представители от всички политически сили и трима се въздържаха. Преди окончателното гласоподаване на решението депутати отидоха на митинга на синдикатите в отбрана на енергийната сигурност на страната.

 

В същото време пред Народното събрание имаше синдикален митинг с искане да не се закриват въглищните централи. Част от депутатите излязоха при протестиращите служащи от въгледобивни сдружения и топлоенергийни централи.

„ Днес взехме едно значимо решение за българската енергетика, за мините, за ТЕЦ-овете “, съобщи пред протестиращите левият народен представител Драгомир Стойнев по отношение на признатото решение Народното събрание да задължи Министерски съвет да предоговори Плана за възобновяване и резистентност в частта енергетика.

 

„ Още през 2020 година още веднъж имаше консенсус в Народното събрание и с помощта на Българска социалистическа партия гласувахме решение, което задължава българското държавно управление да подкрепя мините и ТЕЦ-овете “, напомни той и добави: „ Благодарение на него вие можете да работите умерено и да гарантирате приходите си. Винаги, когато ние сме управлявали и сме се грижели за енергетиката, два пъти се увеличаваха заплатите, два пъти се вдигаше цената на въглищата, осигурихме нови багери за комплекса “, сподели още Стойнев, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР