В началото на 90-те години на миналия век колелото в

...
В началото на 90-те години на миналия век колелото в
Коментари Харесай

От скрина: Първият сезон в ШЛ – крушения, куриоз, блясък и скандали

В началото на 90-те години на предишния век колелото в европейския клубел футбол се завърта на по-бърза скорост. Шампионската лига става правоприемник на конкуренцията за Купата на европейските първенци. Идеята е ясна – топ тимовете ще играят повече мачове, а оттова парите по всички посоки ще са повече. Със особено направени химн и лого, плюс пакет с богати рекламодатели, надпреварата започва в края на лятото на 1992-а. Първият сезон в ШЛ е повече от завладяващ. Нека детайлизираме и си напомним най-важното от сезон 1992/1993 година в най-силния европейски клубен шампионат.
Носителят на трофея Барселона е главен любимец на експертите. Каталунският клуб резервира целия си шампионски състав, отпред със звездите Христо Стоичков, Михаел Лаудруп и Роналд Куман. Заради ограничаването на броя на чужденците, което господства по това време, късмет за изява не получават полузащитниците Ричард Вичге и Горан Вучевич, като последният е изпъден малко по-късно от Йохан Кройф, тъй като отхвърля да играе за дубъла на Барса.



Бомбата през сезона е хвърлена от ЦСКА (Москва) в плейофите. Руснаците удрят " Дрийм отбора " на Кройф с 3:2 посред " Камп Ноу " и отстраняват Стоичков и компания. В автобиографичната си книга " Сто на 100 Стоичков " Камата разкрива по какъв начин преди дуелите с московчани всички каталунци към този момент пресмятали милионите от груповата фаза, без изобщо да смятат ЦСКА за сериозен противник. Получава се сметка без кръчмар и голям провал за Барселона.

Другите два любимеца са Милан и Олимпик Марсилия, които към момента помнят добре абсурда между тях от 1991 година – прекъсването на тока на " Стад Велодром ", отказването на " росонерите " да доиграят мача и изваждането на клуба на Силвио Берлускони от евротурнирите за една година.



През лятото на 1992-а от " Велодром " към " Сан Сиро " потегля с трансферен връх звездата на френския футбол Жан-Пиер Папен, за който са платени тонове пари и който би трябвало да партнира в офанзива на Марко ван Бастен. В Марсилия също точат зъби за трофея. Няколко години по-рано милиардерът Бернар Тапи отсича високомерно: " Ако желая, още на следващия ден мога да купя Марадона. Нямаме обаче към този момент потребност от него ".

Футболният свят не знае какво съответно да чака от британския първенец Лийдс Юнайтед, воден от Хауърд Уилкинсън и разполагащ в своя състав с фигури като Ерик Кантона, Гари Макалистър, Гордън Страхан и Тони Дориго. Голям панаир, в който са забъркани и англичаните, се получава в края на септември. Жребият изправя Лийдс против първенеца на Германия Щутгарт. Швабите преди малко са продали на Интер национала Матиас Замер, само че напълно не са слаб тим.



В Щутгарт домакините отнасят Лийдс с 3:0, а на реванша загубата с 1:4 праща напред отбора на Кристоф Даум поради попадението на непознат терен. Грешка в сметките на Даун обаче води до служебна загуба с 0:3 – специалиастът вкарва в игра още един чужденец, с което надвишава позволената от разпоредбите численост. УЕФА стига до решение да се играе трети мач на безпристрастен терен. На " Камп Ноу " пред едвам 8 000 фенове в воин за Лийдс се трансформира Карл Шът, който е любим на мениджъра Уилкинсън. Нападателят матира вратаря Айке Имел в 77-ата минута и класира " белите " напред в ШЛ. След това обаче те губят английската борба от здравеняците от Рейнджърс.

Милан е повече от решителен в своята група. Италианците мачкат всичко по пътя си – до финала те вкарват общо 23 гола и позволяват единствено един! Негов създател става бразилската перла на ПСВ Айндховен Ромарио, при загубата на холандците с 1:2. За четирите гола на Ван Бастен в мрежата на Томас Равели се приказва и до през днешния ден, като точно този рецитал на холандеца го изстрелва напред в класацията за " Златната топка ".



Лебеда от Утрехт печели оценката на " Франс Футбол " за сметка на Христо Стоичков, като мнозина съзират скрит план против българина. Липсват директни доказателства дали Ицо фактически е станал жертва на империята на Силвио Берлускони, само че е реалност, че необичайно №8 на Барса не попада изобщо в анкетните листове на 1/3 от гласуващите публицисти, макар че е любимец за наградата.

На 21 април 1993 година Милан схрусква ПСВ с 2:0 в Милано – апропо, срещата е излъчена директно в българския ефир, и чака своя противник за финала. В това каре е и Порто на Емил Костадинов и Домингош Пасиенсия. В другата група обаче е надалеч по-интересно, като съвсем до последно Рейнджърс се съпротивлява на Марсилия, а порядъчен актив от точки има и Брюж, воден от нигерийския стрелец Даниел Амокачи, именуван от почитателите Черния бик. В последния кръг възелът се разплита – Рейнджърс прави 0:0 в Глазгоу с ЦСКА (Москва), а попадение на Ален Бокшич в Белгия праща Марсилия на финала в Мюнхен.



Мачът за купата дава обещание да е приказен, само че не било писано. Големият край, в който е заложена планина от пари, минава под зоркия взор на двамата босове. В единия край с лека усмивка на разположение е застанал Берлускони, а от другата страна с радиостанция в ръка е Тапи, до който е очарователната му брачна половинка Доминик. Преди финала френският началник афишира: " По $160 000 за всеки мой състезател при триумф ". Дон Силвио незабавно дава отговор: " Давам двойно повече на моите ". Преди финала единият тъчрефер – Живанко Попович, прави любопитно изявление: " Не мога да бъда платен с момиче в леглото ". Ще бъде ли наплют Руди Фьолер на немска територия от Франк Рийкард, питат се всички. Споменът за скандалните дейности на холандеца от Италия'90 е към момента свеж.



Отборите на Фабио Капело и Раймонд Гьоталс се хвърлят в здрава борба, като Фабиен Бартез рано-рано избавя голов изстел на Ван Бастен от упор. Малко по-късно Фьолер пропуща самичък пред Себастиано Роси. Апропо, финалният дуел е коментиран по Канал 1 от цели четирима души. Разковничето е в 43-ата минута, когато бранителят Базил Боли е прецизен с глава след ъглов удар. И до момента миланистите оспорват този корнер на французите. След почивката Капело мята в багра Папен, който обаче е очевидно раздразнителен и освиркван мощно от френската агитка. Остриета като Рууд Гулит, Деян Савичевич и Марко Симоне са отвън сметките на италианския старши треньор поради контузии. Ван Бастен пък напуща игрището в 86-ата минута, като никой в този миг не допуска, че това е последният мач в кариерата на именития голаджия.



Така Марсилия печели финала с 1:0 и подвига обилен ваучър! Това е върхът в кариерата на Раймонд Гьоталс – Вълшебника и на целия френския клубен футбол. Малко по-късно обаче гръмва колосален скандал. Става ясно, че шест дни преди финала на ШЛ управлението на Марсилия е подпечатило по непочтен метод купата в Лига 1. Чрез подкупи е бил организиран мачът с Валансиен, с цел да може французите да не се напрягат преди конфликта с Милан. Замесено е даже името на аржентинската легенда Хорхе Буручага, който е във Валансиен по това време. Впоследствие купата на Марсилия от Лига 1 е отнета, а отборът е изхвърлен от елита и губи правото да пази европейската си купа. УЕФА пък праща Милан да съставлява Европа в мача за Междуконтиненталната купа против Сао Пауло, изгубен от " росонерите ". 13 години след финала в Мюнхен някогашният халф Жан-Жак Едели вади мача от скрина и взривява футболната общност. Пред авторитетния " Екип " Едели твърди: " Всички от тима бяхме задължени да се инжектираме с допинг преди финала. Само Руди Фьолер отхвърли да го направи ". Бернар Тапи отвръща: " Ще го осъждам ".



Така сезон 1992/1993 година е измежду най-бурните и спорни в цялата история на КЕШ/ШЛ. В умозаключение да кажем няколко думи и за българското присъединяване в акцията, което е малко. ЦСКА е отстранен в първия кръг от Аустрия (Виена), като двата тима си разменят по една победа, само че головете на непознат терен се оказват решаващи. Капитанът на българите Георги Велинов позволява едно попадение повече по отношение на своя сътрудник Франц Волфарт, който няколко години по-късно е съотборник на Красимир Балъков в Германия. Аустрия отпада на прага на групите на ШЛ след забавни дуели с Брюж и решителен... гол на непознат терен.

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР