В началото на 50-те години израсналият в католическо семейство Джак

...
В началото на 50-те години израсналият в католическо семейство Джак
Коментари Харесай

Жената иска да дари прераждане, нейната карма е да се страхува да бъде сама и безплодна ~ Джак КЕРУАК

В началото на 50-те години израсналият в католическо семейство Джак Керуак е превзет от възходящ интерес към будизма, който след това ще остави бездънен отпечатък както върху възгледите му за духовността, по този начин и върху творбите му. Книгата му „ Събуди се “ е неговият роман за живота на принц Сидхартха Гаутама, който загърбва благосъстояние, семейство и дом, с цел да търси Просветлението. Извлечена от голям брой канонични текстове, творбата на Керуак обгръща най-важното от ученията на Буда и се трансформира в задълбочена медитация за същността на живота, желанието, мъдростта и страданието.

(Jack Kerouac,1953)

По-добре човек да падне в пастта на тигър или под изострен нож, в сравнение с да живее с жена и да се вълнува от сластни мисли, които да го омотаят в мрежата на нейните проекти, а те са раждането, клопката за гибелта.

Жената копнее да демонстрира формите си, до момента в който върви или стои, до момента в който седи или спи.

Мъжете, бидейки мъже, не са свободни от пристрастеност, предадена им от кармата на предходни сладострастия и сластни мисли; дамите, бидейки дами, са почтени съсъди на човешкото прераждане, шепа сласт в пристрастеността на мъжете; взаимно привличащи се, взаимно измъчвани от своята карма, взаимно събирани и разделяни отново от нея; без Аз, който да каже „ не “, мъжете и дамите въртят колелото на гибелта в името на плътските си копнежи, гордостта и щастието си.

Но що за благополучие е това: напрежение в пустотата за облекчаване на незадоволимите сетива! Нищо не може да задоволи и усмири необузданото сърце. Слабините ви са процеп, който не може да бъде напълнен.

Чашата на живота е дълбок смут, както насън пиете ли, пиете, с цел да утолите жадност неразумна и неистинна.

Погледнете празното небе! Как може алчният мъж да граби с шепи от него? Как може да ранява и убива неубиваемото като зашеметен безумец?

Всичко и на всички места е празно вечно - събудете се! Умът е малоумен и стеснен, щом взима за истина тия сетива, незначителни спънки като в сън; все едно дълбините на океана да се движат от вятъра, който роши вълните. А този вятър е незнанието.

Жената желае да подари прераждане, нейната карма е да се опасява да бъде сама и безплодна; само че в света има толкоз истина, колкото в думите „ дете на безплодна жена “.

Дори на картина дамата повече от всичко желае да покаже своята хубост, да ограби твърдото сърце на мъжа.

Как да се предпазите, питате вие? Като гледате на сълзите и усмивките й като на врагове, на приведения й контур, на отпуснатите й ръце, на разпилените й коси като на капани за мъжкото сърце. И какъв брой по-подозрително би трябвало да се отнасяте към изкусната й, буйна хубост, към кръшната фигура, към обилните форми, към радостните приказки пред глупавия мъж!

Смут и неприятни мисли се раждат, когато не виждаш под омразната, нечиста форма скърбите на нетрайното, на нечистото, на неистинното!

Когато видите действителното, сластните мисли угасват.

Когато вярно мислите за тия неща, с техните ограничавания, даже небесната русалка не може да ви подари приятност.

Но огромна е силата на похотта у мъжете и би трябвало да се боите от нея, вземете лъка на строгата въздържаност и острите стрели на мъдростта, покрийте главата си с шлема на вярната мисъл и се борете с увереност против петте стремежи.

По-добре с нагорещено желязо да избодат двете ви очи, в сравнение с да насърчавате у себе си сластни мисли или да гледате женското тяло с такова предпочитание.

Похотта замъглява мъжкото сърце, комплицирано от женската хубост поради мъжката си карма. В края на живота, откакто се е унижавал с дами поради малко пристрастеност и усеща и се е обвързал с веригите на взаимното единодушие, което е основната нейна цел, този мъж по нужда попада на неприятния път.

Животът му минава вкъщи, в най-хубавия случай на места още, и той оглупява от бърборене на многочислени заклинания с религиозно разкайване.

Бойте се от този печален път! Бойте се и не се подмамвайте по дамите!

Нека никой свят мъж не стане причина за бъдещо прераждане, тъй като както дванайсет прави дузина, така раждането значи гибел.

Възпирайте погледа си от нейните форми, поддържайте мислите си верни.

От: „ Събуди се ” (Животът на Буда), Wake Up: A Life of the Buddha, 1955, ИК „ Прозорец “
Снимка: Снимка: Jack Kerouac in Tonight! (1953), imdb.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР