В началото на 20 век възможностите за един музикален изпълнител

...
В началото на 20 век възможностите за един музикален изпълнител
Коментари Харесай

Клубове – 2 част

В началото на 20 век опциите за един музикален реализатор и за млад композитор да бъдат чути, са били прекомерно лимитирани: звукозаписът е прохождал, репродукторите фонограф и/ли грамофон са недостъпна оригиналност и екзотика. Филмовата лента в е очаквала появяването на своя тон, а радиото, към момента неоткрито се е намирало някъде в бъдните години. Шансът да бъдеш чут, забелязан е била сцената на заведенията за развлечение. И таман тези локали по-късно се преобразяват в музикални клубове за джаз, рок, кънтри, фолк музика, известния пиано-бар и впрочем известни до наши дни разновидности, като за задачата се употребяват неголеми пространства, някои от тях – и подземен! Стотина години по-рано първообразите на днешните клубове са имали други размери и наименования: мюзикхол, ревю, пародия, водевил… През втората половина на 20-ти век музикалният клуб става оня феномен, посредством който се изстрелват стотици артисти, певици, инструменталисти и групи, които сътвориха пиедестал на музикалната среда и мода за десетилетия напред.
В две поредни наши срещи ви срещаме и с клубни сходства от времето на барока. Идеята е сходна: съидейници, събрани към музиката, която обичат. Само мащабите са по-различни. Представете си: огромна зала, богато украсена с картини, орнаменти с позлати по таваните, големи полилеи и светлината на запалените им свещи, която се пречупва в чудноватите отражения на кристала, един красиво инкрустиран със слонова кост и дърворезби клавесин върху излъскания с восък паркет в изящни геометрични форми нареден… и към клавесина са ситуирани музикантите. А публиката, сходно в рок клубовете, не е въздържан наблюдаващ – тя добре познава музиката, която ще слуша и участва със същата цел: взаимно забавление. Събеседването върху това или това „ парче “ също не е изключение, а опцията някой от слушателите да се включи непринудено в свиренето или да изпее нещо е била нормална практика…

Във втората част ви предлагаме музика, обвързвана с обществото „ Академия Аркадия “ (Accademia dell`Arcadia), събрало ценители на изкуството, учени, поети, музиканти. В него личат имената на бароковите композитори Арканджело Корели (Arcangelo Corelli, 1653-1713), Бернардо Пасквини (Bernardo Pasquini, 1637-1710), Бенедето Марчело (Benedetto Giacomo Marcello, 1686-1739), Алесандро Скарлати (Pietro Alessandro Gaspare Scarlatti, 1660-1725). Имате опция да чуете и звукозаписи на „ Ролинг Стонс “ (Rolling Stones), „ Брекър Брадърс “ (Brecker Brothers), Били Джоел (Billy Joel), „ Тото “.

вторник, 27 февруари, от 23 часа
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР