В началото на 17-и век смехът почти никога не е

...
В началото на 17-и век смехът почти никога не е
Коментари Харесай

Една изложба, която си заслужава разходка до Амстердам

В началото на 17-и век смехът съвсем в никакъв случай не е изобразяван от художниците. Франс Халс трансформира това, съобщи Асошиейтед прес. 

Той е бил " радостен художник ", сподели Фрисо Ламерц, един от кураторите на огромната галерия с произведения на нидерландския занаятчия, която се открива тази седмица в Рийксмузеум в Амстердам. Изложбата дебютира в Националната изложба в Лондон предходната годиная.

" Макар за Халс да се знае, че обичал да пийва, той изцяло направлявал креативния си развой. И ще бъде прекомерно да разбираем стила му, тъй като е прекалявал с алкохола ", споделя още кураторът.

Халс по-скоро е бил под въздействието на фламандски майстори като Петер Паул Рубенс и на Антонис ван Дайк, а след това оказва огромно върху създатели като Винсент ван Гог и импресионисти като Едуар Мане.

Най-прочутото произведение на Халс - " Смеещият се джентълмен ", акцентира хумора в творчеството му.  Тя е една от 48 картини на Халс, събрани в изложбата. 

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Rijksmuseum (@rijksmuseum)

Експозицията следва други две значими изложения на майстори от 17-и век в Рийксмузеум - на Рембранд и на Вермеер. Всички те работят с маслени бои върху платно, само че вършат напълно разнообразни неща, сподели генералният шеф на музея Тако Дибитс. При Рембранд е страст и човешко положение. При Вермеер е устойчивост. При Франс Халс е придвижване и наслада. Почти всички се смеят в картините на Халс. И когато минете през изложбата, стартирате също да се смеете поради свободата от придвижванията на четката. Те безусловно танцуват върху платното, сподели той.

Повечето от над 220-те картини на Халс са портрети, означи Агенция Франс Прес. Сред творбите в изложбата са " Банкет на офицери от Корпуса на стрелците от Сен Жорж " от 1616 година, заета от музея на Франс Халс в Харлем, където художникът е живял и работил и " Младо смеещо се момче ", заета от музея " Маурицхойс " в Хага.

 
От Рой Лихтенщайн до Франс Халс - изложбите в Европа, които ни чакат

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР