В на пръв поглед лошата 2019 година имаше няколко компании,

...
В на пръв поглед лошата 2019 година имаше няколко компании,
Коментари Харесай

Акциите на бившия фонд Доверие скачат с 266% за година

В на пръв взор неприятната 2019 година имаше няколко компании, които не просто зарадваха акционерите си с растеж от 15-20%, а напряко се изстреляха към растежи по-големи от 50% за годината. Четирите най-открояващи се образеца са "Доверие Обединен Холдинг " АД , "София Комерс Заложни Къщи " АД , "Алтерко " АД и "Трейс Груп Холд " АД . Това се оповестява в позицията на Велизар Фурлански , брокер на скъпи бумаги, оповестена на уеб страницата на капиталовия медиатор "Юг Маркет " АД .

Започвайки в обратна посока "Трейс Груп Холд " АД е може би най-популярната компания. Холдингът, прочут с построяването на пътища, жп линии и строителни действия нарастна с над 40% за 2019-та , като още в първите 10 дни на новата година докара този растеж до над 56%. Това обаче се случи откакто през 2018-та година акциите на сдружението паднаха с над 35%. През предходната година "Трейс " пропусна да зарадва вложителите с дял, само че пък доста усъвършенства финансовите си резултати. В самия завършек на годината сдружението започва и назад изкупуване на акции, което даде спомагателен подтик на цената, разяснява Фурлански.

Компанията "Алтерко " АД е относително по-млада за финансовия пазар, само че след продажба на един от главните си бизнеси и разпределянето на дял наподобява влезе в полезрението на много по-широк кръг от вложители и цената на акциите от 2,10 лева в края на 2018 стигна до 3,86 лева в края на 2019. Според специалиста, забавното е, че при нея, тъкмо както при Трейс, единствено за първите 10 дни цената е стигнала до 4,16 лева за акция. В края на годината сдружението разгласи, че следва нарастване на капитала, което да набави свежи средства за бъдещото развиване на компанията.

Що се отнася до "София Комерс Заложни Къщи " АД - тя, съгласно специалиста, е най-голямата верига заложни къщи в България, а и най-дивидентната компания на родната ни борса. "След като към 2 години очевидно стоеше настрана от погледите на вложителите, поредност от чудесни корпоративни практики, измежду които непрекъснато увеличение на дивидента, пускане на погашение на дивидента два пъти в годината и назад изкупуване на лични акции, съпроводено с обезсилване, направиха по този начин, че компанията да донесе над 100% рентабилност за акционерите си ", оповестява още Велизар Фурлански.

Последната, само че преди всичко по рентабилност е компанията, чиято история започва още от всеобщата приватизация. Това е някогашният приватизационен фонд "Доверие " , който през днешния ден се споделя "Доверие Обединен Холдинг " АД . Според Фурлански всеки взел участие с една бонова брошура в този фонд през 1996 година, в този момент има по 50 акции от сдружението. "В началото на 2019-а тези 50 акции най-вероятно не са представлявали интерес за участниците в приватизацията, тъй като една акция се търгуваше на цени от 1,50 лева В края на сесията обаче, в петък предходната седмица, акциите затвориха на 5,50 лева за брой. Разбира се, главният катализатор за това е придобиването на молдовска банка, която се чака да бъде консолидирана в докладите на "Доверие " през февруари. Именно от тази консолидация, а и от възможни дивиденти, които биха могли да стартират да влизат от банката в "Доверие " ще се дефинира и цената на холдинга през 2020 година ", акцентира специалистът.

В резюме, Велизар Фурлански показва, че миналата 2019-а година не е била доста добра за българския финансов пазар. "Основният ни бенчмарк SOFIX падна с към 2%, което може и да не звучи толкоз трагично, само че на фона на 20% растеж на съвсем всички останали европейски показатели сигурно не е ужасно показване. Ликвидността на родния ни пазар беше рекордно ниска, с минимален брой покупко-продажби за последните 10 години. Годината мина без да забележим нито едно първично обществено предложение (през 2018-та имаше единствено едно, само че на огромна и доста известна компания – "Градус " АД) и като че ли по този начин и не се започнаха някакви по-съществени дейности за развиването на финансовия пазар ", заключва Фурлански.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР